AMSTERDAM - Oscar Freire heeft een bitter gevoel overgehouden aan zijn vertrek bij Rabobank. Na negen seizoenen in Nederlandse dienst koerst de drievoudige wereldkampioen in 2012 voor het Russische Katoesja.

Freire was in onderhandeling met Rabobank over een nieuw contract, maar de bankiersformatie trok het voorstel in toen de 34-jarige coureur te kennen gaf waarschijnlijk met pensioen te gaan.

“Het kwam allemaal heel kil op mij over, dit had ik nooit verwacht”, zegt de Spanjaard in El País. “Ze hadden me in een eerder stadium kunnen vertellen dat ze niet met me verder wilden.”

“Nu weigerde ik lucratieve offers van GreenEdge en andere teams in de veronderstelling dat ik bij Rabobank zou blijven. Het is een triest afscheid, maar dat is niet mijn schuld.”

Tegenvallend

Na enkele zeer succesvolle jaren verliep 2011 enigszins tegenvallend voor Freire, die het moest stellen zonder een zege in een belangrijke koers.

Rabobank deed hem na de Ronde van Spanje, waarin de renner ziek opgaf, dan ook een aanbieding die zou voorzien in een lager salaris dan in zijn oude contract. “Ik vond dat niet correct. Het was niet mijn beste jaar, maar zo slecht was mijn optreden nu ook weer niet.”

Breukink

Technisch directeur Erik Breukink van Rabobank verdedigt de handelwijze van zijn ploeg in El País: “We bereikten geen akkoord, dat is alles. Er zat een groot verschil tussen wat hij wilde en zijn marktwaarde.”

“Daarover hadden we verschillende ideeën. Desondanks kwamen we met een verbeterde aanbieding. Maar toen vertelde Freire ons dat hij zou stoppen, tenzij hij wereldkampioen op de weg zou worden."

"Toen hij van gedachten was veranderd, waren de voorwaarden ook gewijzigd. Het is jammer, want dit is geen leuk einde van de samenwerking.”