AMSTERDAM - Robin Haase heeft op de wereldranglijst vier plaatsen moeten inleveren. De Hagenaar, die vorige week in de tweede ronde in Basel strandde, ruilt de veertigste voor de 44e positie in.

Igor Sijsling maakte een nog grotere duikeling. Hij zakte 22 plaatsen en bezet nu 167e stek.

De Amsterdammer werd vorige week als titelverdediger bij het challengertoernooi in het Duitse Eckental al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Tussen Haase en Sijsling in staat Thomas Schoorel op de 129e plaats. Hij steeg een positie. Jesse Huta Galung zakte uit de top tweehonderd. Hij leverde twaalf posities in en staat 202e. Thiemo de Bakker zakte van 221 naar 222.

Djokovic

Aan de top van de ranglijst veranderde weinig. Novak Djokovic blijft de nummer één van de wereld voor Rafael Nadal, Andy Murray en Roger Federer. Juan Martin Del Potro bereikte de twaalfde plaats.

De Argentijn steeg twee posities. Kei Nishikori klom acht plaatsen na zijn finaleplaats in Basel. De Japanner steeg naar de 24e positie.

Vrouwen

Arantxa Rus blijft bij de vrouwen de beste Nederlandse op plek 84. De speelster uit Monster speelde bijna een maand geen toernooi.

Rus werd vorige maand ziek tijdens de kwalificaties voor het WTA-toernooi in het Oostenrijkse Linz. Ze besloot vervolgens in overleg met haar coach Ralph Kok het seizoen in te korten. Rus is afgelopen week weer begonnen met trainen en speelt aan het eind van de maand een ITF-toernooi in Dubai.

In december is ze aanwezig bij de KNLTB Tennis Masters in Rotterdam. Rus vertrekt daarna naar Australië voor de toernooien van Brisbane en Sydney ter voorbereiding op de Australian Open.

Krajicek

Michaëlla Krajicek kroop weer een plaatsje dichter naar de top honderd. Ze steeg deze week een positie op de wereldranglijst en staat nu 107e.

Bibiane Schoofs zakte twee plaatsen en staat 160e. Kiki Bertens maakte een flinke sprong. Ze bereikte afgelopen week in Ismaning de halve finale en steeg daardoor vijftien posities. Bertens staat nu 184e.

De top van de ranglijst kende geen wijzigingen omdat het WTA-seizoen al is afgelopen. Caroline Wozniacki staat bovenaan, Petra Kvitova is tweede.