HEERENVEEN - De kersverse tweevoudig Nederlands kampioene Pien Keulstra heeft veel plannen in haar hoofd. De Olympische Spelen van Sotsji in 2014 zitten daar echter voorlopig niet tussen. "Mijn doelen voor nu zijn het WK junioren, mijn HAVO-diploma en mijn rijbewijs."

De Twentse vierde zondag in Thialf haar achttiende verjaardag. Na de nationale titel op de drie kilometer gaf ze zichzelf een mooi cadeau door ook de titel te winnen op de langste afstand bij de dames.

Dat ze die prestatie leverde door maar liefst 23 seconden van haar persoonlijke record af te halen, deed de nuchtere rijdster van Jong Oranje vrij weinig. "Zo bijzonder was het niet", relativeerde ze meteen na afloop.

Buitenbaan

"Het is pas de tweede keer dat ik een vijf kilometer rijd en de eerste was op de buitenbaan van Utrecht." De lange afstanden schuwt Keulstra, die afgelopen zomer nog meerdere thriathlons afwerkte, echter niet.

"Bij het wereldkampioenschap voor junioren is de drie kilometer de langste afstand. Dat is best wel jammer ja. Niet in mijn voordeel. De Russische Erbanova zal daar dan ook 'gewoon' de favoriet zijn hoor."

World Cup

Samen met haar coach Erik Bouwman besloot Keulstra zaterdagavond al de internationale wereldbekers voor senioren in ieder geval te laten schieten. Dat betekent dat de schaatsster haar wereldbekerdebuut bij de senioren begin december in Thialf zal maken.

Waarschijnlijk zal Keulstra dan wel in actie komen voor grotendeels lege tribunes. De juniore zal vroeg op de dag van start moeten gaan in de B-groep.

Directeur sport Arie Koops van de KNSB liet zondag in het Friese ijsstadion doorschemeren dat die optie niet zijn voorkeur had. De beleidsman had gehoopt dat de jonge schaatsster haar eerste 'internationale' optreden in Thialf voor volle, oranje tribunes zou beleven.

Puntjes

Keulstra is er echter niet zo mee bezig en ziet het allemaal wel op zich afkomen. Ondanks de vele plannen lijkt de schaatsster vooralsnog alles behalve haast te hebben. "Het is gewoon nog te vroeg om nu al naar die grote wereldbekerwestrijden te gaan."

"Als ik gewoon goed blijf rijden dan komen die World Cups vanzelf. Ik heb nu al een heel druk schema, het wordt te veel om dit ernaast te doen."

Al met al was de tiener, die op de zaterdag de jongste nationaal kampioen aller tijden werd, 'tevreden' over haar weekeinde. "Maar er zijn nog wel wat puntjes voor de volgende keer hoor", bleef ze kritisch. "Ik opende wat langzaam op de vijf kilometer. Dat kan sneller."