EINDHOVEN - Jeremain Lens heeft PSV zondag in het spoor van koploper AZ gehouden.

De Eindhovenaren werden in de eerste helft bij vlagen weggetikt door Heracles Almelo, maar na het inbrengen van Lens kantelde de wedstrijd in het voordeel van PSV: 4-1.

De ploeg van trainer Fred Rutten deelt de tweede plaats met FC Twente, dat eveneens zes punten minder heeft dan AZ.

Lens moest zich de afgelopen weken vooral verbijten op de bank. Trainer Fred Rutten geeft het jonge talent Zakaria Labyad al een tijdje de voorkeur boven de international van Oranje.

Tegen Heracles haalde de Amsterdammer echter zijn gram met een zuivere hattrick en een assist.

Achterstand

Tot de entree van Lens had Heracles opvallend genoeg de wedstrijd in handen. Het elftal van trainer Peter Bosz weigerde zich, zoals veel andere ploegen wel doen in Eindhoven, in te graven.

De Almeloërs lieten in de eerste 45 minuten aanmerkelijk beter positiespel zien dan PSV en stonden daarom bij rust ook verdiend op voorsprong.

Antoine van der Linden kroop in de dertiende minuut bij een hoekschop slim voor Georginio Wijnaldum en knikte de bal in de verre hoek: 0-1.

Strafschop

PSV, dat het moest stellen zonder zijn geschorste regisseur Kevin Strootman, was aanvankelijk alleen in de omschakeling gevaarlijk.

De thuisclub kreeg na een halfuur een uitgelezen kans op gelijke hoogte te komen omdat scheidsrechter Björn Kuipers een strafschop zag in een 'schwalbe' van Dries Mertens.

Wijnaldum kon het cadeautje echter niet verzilveren, zijn inzet werd gestopt door Remko Pasveer.

Lens

Met Lens voor Wijnaldum sloeg het wedstrijd direct na rust volledig om.

Linksback Mark Looms van Heracles kreeg geen vat op de razendsnelle vleugelspits, die PSV binnen twintig minuten naar de zege leidde.

Lens leverde eerst een afgemeten voorzet die bij de eerste paal door Ola Toivonen werd ingetikt (1-1) en scoorde vervolgens zelf drie keer, waarvan de laatste vlak voor tijd.

De PSV-fans gingen in de slotfase nog een keer massaal staan toen Jan Vennegoor of Hesselink, na vijf jaar terug op het oude nest, mocht invallen.