ALKMAAR - Er komt vooralsnog geen einde aan de goede reeks van AZ in de eredivisie. De koploper won zondag in eigen stadion eenvoudig met 3-0 van ADO Den Haag en bleef voor de tiende keer op rij ongeslagen. De Alkmaarders staan na twaalf wedstrijden al op 31 punten.

Ook met een zware Europese uitwedstrijd tegen Austria Wien (2-2) in de benen was AZ de baas op het veld. ADO werd teruggedrongen en kwam er zelden gevaarlijk uit.

Het enige dat de thuisploeg viel te verwijten is dat het verschil niet eerder werd gemaakt. Halverwege de tweede helft viel de verlossende 2-0 pas.

Na die treffer combineerde AZ er lustig op los. Het spelplezier straalt vooral in thuiswedstrijden van de formatie van coach Gertjan Verbeek af. Met creatieve spelers als Roy Beerens, Adam Maher en Brett Holman worden de toeschouwers in het AFAS Stadion regelmatig verwend. ADO werd bij vlagen gedold in de slotfase.

Holman

AZ werd geholpen door een vroeg openingsdoelpunt. Holman schoot al in de elfde minuut raak op aangeven van Beerens. De Australiër is dit seizoen belangrijk voor AZ met zijn werklust en snelheid.

Hij werd voorafgaand aan de wedstrijd gehuldigd voor het spelen van zijn honderdste officiële wedstrijd in dienst van de Noord-Hollanders tegen Austria Wien. AZ hoopt dat daar nog veel meer duels bij komen. De directie wil zijn na dit seizoen aflopende contract graag verlengen, maar Holman twijfelt nog.

ADO liet AZ vlak voor rust wel even schrikken toen Gabor Horvath van heel dichtbij het doel miste met een kopbal. Na rust namen de mannen van Verbeek het heft weer in handen.

Verjaardag

Een fout van Horvath leidde na ruim een uur de tweede treffer voor AZ in. Het schot van Beerens werd nog gekeerd door doelman Gino Coutinho, maar Maher benutte de rebound. In de slotfase luisterde Jozy Altidore zijn 22e verjaardag op met een knap doelpunt.

AZ blijft zo comfortabel aan de leiding in de eredivisie en dat zou met wedstrijden tegen Excelsior, FC Utrecht, sc Heerenveen, De Graafschap en NAC Breda voor de boeg best eens zo kunnen blijven tot de winterstop.