VALENCIA - Motorcoureur Casey Stoner heeft zondag het wereldkampioenschap in de MotoGP in stijl afgesloten. De Australiër van Honda, die zich al verzekerd had van de wereldtitel in de koningsklasse, zegevierde in de slotrace, de Grand Prix van Valencia.

Stoner leverde in de laatste ronden een enerverend gevecht met de Amerikaan Ben Spies (Yamaha). De wereldkampioen drukte zijn voorwiel slechts 0,015 seconde eerder over de finishlijn. De Italiaan Andrea Dovizioso (Honda) kwam als derde over de streep.

Stoner boekte zijn tiende Grand Prix-zege van dit seizoen. Hij reed vanaf de start aan kop, maar zag drie ronden voor het einde Spies voorbijkomen.

Op wilskracht en met de nodige risico's troefde hij alsnog de Amerikaan, eerder dit seizoen winnaar van de TT van Assen, af.

Crash

Een grote crash direct na de start zorgde voor vier uitvallers, onder wie de Ducati-rijders Valentino Rossi en Nicky Hayden. Alle coureurs bleven ongedeerd. Wat een grote opluchting was na het drama van twee weken terug in de GP van Maleisië, toen MotoGP-rijder Marco Simoncelli het leven liet door een zware val.

De Italiaan werd zondag voor de race in Valencia herdacht. Oud-wereldkampioen Kevin Schwantz maakte met alle deelnemers in zijn spoor op de Honda van Simoncelli een ereronde op het circuit Ricardo Tormo.