HEERENVEEN - Ondanks haar nationale titels op de drieduizend en de vijfduizend meter heeft Jong Oranje-schaatsster Pien Keulstra besloten niet naar de senioren World Cups in Tsjeljabinsk en Astana te gaan.

"Ik ga wel gewoon wereldbekers rijden hoor", verklaart de zondag achttien jaar geworden Keulstra langs de baan in Thialf aan NUsport, "alleen dan de juniorenversie. Dat heb ik gisteravond in overleg met mijn coach Erik Bouwman besloten."

De jonge schaatsster zegt nog geen haast te hebben. "Als ik goed blijf rijden, komen die grote wedstrijden vanzelf."

In december maakt Keulstra alsnog haar wereldbekerdebuut bij de senioren. Van 2 tot 4 december is ze aanwezig als de World Cup in Thialf verreden wordt.

Carlijn Achtereekte neemt haar plaats in Tsjeljabink en Astana in, zo maakte de KNSB zondagavond bekend.

PR

Keulstra vierde zondag in Thialf haar achttiende verjaardag. Daarbij reed ze op de vijf kilometer in een persoonlijk record (7.12,55) naar haar tweede gouden medaille. De schaatsster haalde maar liefst 23 seconden van haar beste tijd af.

"Maar zo geweldig is dat niet hoor", bleef ze na afloop nuchter. "Het is pas de tweede keer dat ik een vijf kilometer rijd en de eerste was in Utrecht."

Carlijn Achtereekte finishte als tweede op de 5000 meter, voor Annouk van der Weijden.

Janneke Ensing werd vierde (7.16,90), Linda de Vries eindigde als vijfde: 7.18,73.

Laatstgenoemde pakte daarmee haar derde startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden. Eerder deed de Liga-rijdster dat al op de 1500 en 3000 meter.

Lees alles over de NK afstanden op NUsport

Tweede titel Keulstra