UTRECHT - Met veel strijdlust en arbeid heeft FC Utrecht zondagmiddag het doelpuntenfestijn met Ajax gewonnen (6-4). Cruciaal voor de zege was een periode van slechts vijf minuten in de beginfase van de tweede helft, waarin de thuisploeg geklungel bij de Amsterdammers met drie treffers afstrafte.

FC Utrecht koos zoals verwacht voor de strijdwijze waarmee het Ajax de laatste jaren in grote problemen bracht. De formatie probeerde het positiespel van de tegenstander met "vechtvoetbal" te ontregelen.

Helaas voor het fanatieke thuispubliek heeft FC Utrecht afgelopen zomer veel goede spelers verloren. Het scheelt nog al of je tegen Ajax wel of geen Ricky van Wolfswinkel, Dries Mertens, Kevin Strootman, Michael Silberbauer, Michel Vorm en Tim Cornelisse kan opstellen.

Toch trakteerde FC Utrecht de eigen aanhang op een vermakelijk duel. De thuisploeg kwam al na acht minuten op achterstand door Dmitri Boelikin, al na drie minuten ingevallen voor de aan zijn bovenbeen geblesseerde Siem de Jong. Nana Asare (zestiende minuut) en Edouard Duplan (negentiende minuut) brachten FC Utrecht echter razendsnel weer op voorsprong (2-1).

Onzorgvuldig

Ajax bleef ook op achterstand domineren maar sprong onzorgvuldig om met de ruimte die het van FC Utrecht kreeg. Andre Ooijer, ingevallen voor de zieke Toby Alderweireld, liep na 31 minuten wel de 2-2 binnen. Ajax ging met een voorsprong de rust in omdat Boelikin na 38 minuten op aangeven van Miralem Sulejmani raak kopte: 2-3.

Utrecht leek even aangeslagen maar rechtte de rug in de beginfase van de tweede helft, waar bij Ajax in zeven minuten zo'n beetje alles fout ging wat er fout kon gaan. Doelman Kenneth Vermeer mocht zich eerst aanrekenen dat Daan Bovenberg raak kon koppen.

Fouten

Drie minuten later was het Jan Vertonghen die Jacob Mulenga uit het oog verloor (4-3). Asara maakte de derde treffer van FC Utrecht in vijf minuten omdat hij de bal van Vermeer in zijn voeten kreeg gespeeld: 5-3.

Christian Eriksen bracht Ajax nog op 5-4. Maar dat kon de negende nederlaag in de laatste dertien duels in de Galgenwaard van de Amsterdammers niet meer voorkomen. Invaller Anouar Kali maakte er in de slotminuut opnieuw na een fout van Vermeer zelfs nog 6-4 van.