AMSTERDAM – TVM-schaatsster Ireen Wüst stond na twee dagen op de NK afstanden met twee bronzen medailles in haar hand. Dat was verrassend te noemen, maar in lijn met de rest van de uitslagen van het toernooi.

De NK staat tot nog toe bol van de verrassingen.

De twee duidelijkste waren de titels voor Thijsje Oenema en Pien Keulstra. Oenema was de beste op de 500 en 1000 meter en Keulstra (vandaag wordt ze 18 jaar) op de 3 kilometer.

Wüst: "Je kunt wel zeggen dat er veel verrassingen zijn. Mensen die boven zichzelf uitstijgen, superraces rijden en daarvoor beloond worden."

Jaloers

Ze keek even over haar schouder, terug in de tijd en herinnerde zich de manier waarop ze zelf als achttienjarige over het ijs van Thialf gleed. Ze zag de onbevangenheid die ze zelf had terug in het sterke optreden van Keulstra.

"Daar ben ik wel jaloers op ja," erkende Wüst. "Het is een wake-up call, zo van: Wüst doe 'ns lekker normaal en ga gewoon schaatsen en genieten, maak je niet druk om titels en kwalificaties en ga gewoon doen waarom je schaatsen zo leuk vindt."

Niet in topvorm

Wüst eindigde net als eerder op de 1000 meter als derde op de drie kilometer (het zilver was voor Diane Valkenburg) en baalde daar toch wel van, hoewel ze manmoedig zei dat er 'geen man overboord' was.

"Het lag in de lijn der verwachting," zei ze, "dat ik hier niet top zou zijn. Maar van de andere kant moet ik zo'n basis hebben dat ik hier ook had kunnen winnen, hoewel ik niet in topvorm ben. Dus de ene derde plek is de andere niet: over de 1000 meter ben ik tevreden en van de drie kilometer baal ik. Dus morgen maar weer oud en vertrouwd rijden op de 1500 meter . Dat is mijn afstand."

Wüst is regerend wereld- en olympisch kampioen op de schaatsmijl.