BASEL - De Japanse tennisser Kei Nishikori heeft zaterdag in Basel voor een grote verrassing gezorgd. De Aziaat bezorgde de Serviër Novak Djokovic een van zijn spaarzame nederlagen in 2011.

Nishikori versloeg de als eerste geplaatste Djokovic in de halve eindstrijd met 2-6 7-6 (4) 6-0.

In de finale van het ATP-evenement stuit de Japanner zondag op de winnaar van het duel tussen de Zwitsers Roger Federer en Stanislas Wawrinka.

Djokovic had in Basel wel last van een schouderblessure, die gedurende de week was verergerd. ''Ik kon het grootste deel van de wedstrijd amper serveren, zoveel pijn deed het'', aldus de Serviër.

Hij keerde in Basel terug op de ATP Tour, nadat hij 6 weken pauze had genomen wegens rugklachten.

Djokovic gaf na zijn nederlaag aan wel naar Parijs te reizen, waar volgende week het Masters-toernooi begint. ''Ik denk alleen dat ik de komende dagen niet kan trainen'', verklaarde de vedette, die zijn schouder in het duel met Nishikori twee keer liet behandelen.

Federer

Nishikori neemt het in de finale op tegen Roger Federer. De Zwitser bereikte de eindstrijd door af te rekenen met landgenoot Stanislas Wawrinka: 7-6 (5) 6-2.

Nishikori bracht de nummer een van de wereld een van zijn spaarzame nederlagen van dit seizoen toe. Federer was in 2006, 2007, 2008 en 2010 de beste in Basel.