HEERENVEEN - Jan Smeekens heeft zaterdag met het kleinst mogelijke verschil de nationale titel op de 500 meter gewonnen.

De schaatser van Control klokte op de tweede 500 meter een tijd van 35,52 seconden en hield in het eindklassement 0,01 seconde voorsprong op Michel Mulder, die op de tweede 500 meter als tweede eindigde met 35,41.

Het brons ging naar Stefan Groothuis, die de tweede 500 meter aflegde in 35,58. Jesper Hospes eindigde in de eindstand als vierde, Hein Otterspeer werd vijfde.

Titelverdediger Ronald Mulder won de tweede 500 meter in een tijd van 35,31, maar was door een matig eerste optreden (35,76) kansloos voor de titel. Hij vond zijn naam in de eindstand terug op de zesde plaats.

Dankzij zijn uitstekende race zaterdag stelde de Zwollenaar wel een ticket voor de komende wereldbekerwedstrijden veilig. Dat gold ook voor Smeekens, Michel Mulder, Groothuis en Hospes.

Oenema

Door ook op de tweede dag de 500 meter te winnen heeft Thijsje Oenema de nationale titel bij de vrouwen op de kortste afstand gewonnen.

Met 38.68 bleef Oenema net als vrijdag Margot Boer (38.83) en Annette Gerritsen (38.94) voor.

Daarmee pakte de rijdster van Op=Op Voordeelshop haar eerste afstandstitel in haar carrière. Boer greep zilver en Gerritsen brons.

In het klassement over twee races eindigde Van Riessen op de vierde plaats. De Control-sprintster bleef daarmee Anice Das net voor.

Oenema werd al meerdere keren Nederlands kampioen supersprint en kortebaan, maar heeft nu op de langebaan laten zien sprinttoppers als Boer, Gerritsen en Van Riessen te kunnen verslaan.