SINGAPORE - De Australische zwemmer Ian Thorpe is er zaterdag niet in geslaagd bij de wereldbekerwedstrijd in Singapore de finale van de 100 meter vlinderslag te bereiken.

De vijfvoudig olympisch kampioen strandde met een tijd van 54,09 op een derde plaats in zijn serie en als elfde in eindrangschikking. De beste acht kwalificeerden zich voor de eindstrijd.

Thorpe maakt in Singapore zijn rentree na een afwezigheid van vijf jaar. Hij startte vrijdag op de 100 meter wisselslag en finishte daarop als zevende in de finale.

''Ik wist dat dit kon gebeuren'', zei Thorpe na zijn race van zaterdag. ''Ik had er wel rekening mee gehouden dat ik hier weg zou worden gezwommen.''

Schaamte

De 29-jarige Australiër, die in het verleden vooral uitblonk op de vrije slag, schaamde zich aanvankelijk wel een beetje voor zijn tijd.

''Maar nu weet ik dat ik dit niet hoeft te doen. Het is zwaar om te racen voor mij, zwaar om hier terug te komen. Ik heb ook niet het gevoel dat ik ben teruggevallen. Ik lig zeker wel op schema. Maar ik had het graag wat beter willen doen.''

Als voorbereiding op de olympische kwalificatiewedstrijden in maart komt hij nog in actie in Peking en Tokio.