AMSTERDAM - VVV-Venlo en Excelsior hebben er vrijdagavond geen twijfel over laten bestaan dat zij dit seizoen tot de zwakste broeders in de eredivisie behoren.

De Limburgers, voorlaatste op de ranglijst, en de Rotterdamse hekkensluiter kwamen in stadion De Koel amper tot uitgespeelde kansen. Het kwaliteitsarme duel eindigde zoals het begon: 0-0. Met dat resultaat schieten beide ploegen in hun degradatiestrijd niets op.

Toevalsvoetbal

Het enige vuurwerk dat de toeschouwers te zien kregen, was bij de opkomst van beide ploegen. Daarna was het vooral toevalsvoetbal dat VVV en Excelsior op de mat legden. Het leidde dan ook tot kansen, die alleen door toeval of na een individuele actie tot stand kwamen.

De Venlose spelers Yanic Wildschut (schot over) en Rogier Molhoek (schot naast) probeerden het in het eerste kwartier van afstand. Het venijn zat voor rust in de slotminuten.

Eerst moesten doelman Wesley de Ruiter en Daan Smith, koppend op de doellijn, ingrijpen om een Venlose treffer (schot Molhoek) te voorkomen.

Venijnig schot

Vervolgens tikte De Ruiter een venijnig schot van Bryan Linssen uit het doel en kwam Robert Cullen een pas tekort om de voorzet van Ahmed Musa in het lege Rotterdamse doel te glijden.

Excelsior had bij zijn enige kans voor rust de hulp van VVV en arbiter Richard Liesveld nodig. De scheidsrechter beoordeelde de terugspeelbal van Molhoek op keeper Wilko de Vogt als ongeoorloofd: vrije trap in het Venlose strafschopgebied. Roland Alberg mocht aanleggen, maar zijn schot smoorde in de Venlose muur op de doellijn.

Verse krachten

Het duurde in de tweede helft een kwartier totdat er weer iets voor beide doelen gebeurde. Niels Vorthoren zag zijn eerste poging op de Venlose doelman De Vogt stranden en zijn tweede schot op de paal.

VVV-verdediger Maya Yoshida slaagde erin om de bal van vijf meter afstand naast het doel te schieten. De thuisclub probeerde in de slotfase met verse krachten de winst te pakken, maar de Venlose aanvallen misten vernuft om Excelsior op de knieën te krijgen.