HEERENVEEN - Sven Kramer gaat zondag bij de nationale kampioenschappen afstanden van start op de tien kilometer. De Fries twijfelde voor aanvang of hij ook de langste afstand zou rijden, maar heeft daar nu toch voor gekozen.

Kramer maakte in het halfvolle Thialf zijn rentree na anderhalf jaar blessureleed. De tweevoudig olympisch kampioen stond lange tijd langs de kant met een blessure aan zijn bovenbeen.

"Ik heb heel veel drie kilometers gereden de afgelopen tijd", verklaarde Kramer na zijn derde plaats op de vijf kilometer. "Dit is net weer wat langer. Zondag wil ik lekker 25 ronden (tien kilometer - red.) rijden. Vooral als training."

Gestolen

De bronzen medaille kon hem 'gestolen' worden, Kramer was vrijdag vooral blij met de manier waarop zijn rit verliep. "Als dit de beste tijd (6.19,35) zou zijn die ik kan rijden, dan had ik een probleem gehad. Dat is het gelukkig niet. Het was geen superrit, er zijn genoeg verbeter punten."

De TVM-schaatser was vooral blij na afloop. "Ik ga naar de World Cups, dat telt." Ruimte voor verbetering is er wel, ook op mentaal gebied. "Normaal knal ik vol zo'n rit in. Ik zit altijd toch wel bij de beste vijf. Nu heb ik dat vertrouwen nog niet. Ga er nog niet vol in."