HEERENVEEN - Sven Kramer heeft zijn rentree in het wedstrijdschaatsen niet kunnen opluisteren met een nationale titel. De Fries moest op de NK afstanden genoegen nemen met de derde plaats op de vijf kilometer.

De winst ging naar BAM-rijder Jorrit Bergsma die in 6.17,84 een ijzersterke tijd noteerde. Kramer had bijna twee seconden meer nodig en kwam na 6.19,35 over de streep.

De beste vijf schaatsers plaatsen zich voor de eerste drie wedstrijden in de wereldbekercyclus. Daar zal Kramer dus ondanks het mislopen van de nationale titel zijn opwachting maken.

Blessure

De kopman van TVM stond de afgelopen anderhalf jaar langs de kant met een slepende bovenbeenblessure. Vorige maand wist hij al een testwedstrijd over drieduizend meter in Inzell op zijn naam te schrijven.

Zijn coach Gerard Kemkers was na afloop te spreken over de prestatie van zijn pupil. "Hij breekt niet, hij gaat niet kapot", aldus de TVM-man. "Hij weet alleen nog niet goed te versnellen in de bochten."

'Niet slecht'

Kramer zelf was blij na zijn rentree op het wedstrijdijs. "Blij dat ik er weer ben", jubelde hij. "Het ging wel goed, het is geen slechte tijd. Het belangrijkste nu is het gevoel."

De dag behoorde echter toe aan de BAM-ploeg. Achter Bergsma reed Bob de Jong naar het zilver toe. Hij declasseerde Wouter Olde Heuvel in een rechtstreeks duel

Wereldbeker

Olde Heuvel kwam als zesde over de streep, niet genoeg voor een ticket voor de wereldbekercyclus. Jan Blokhuijsen reed een bekeken vijf kilometer en deed wel genoeg om zich te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden. 

Ook Douwe de Vries krijgt een uitverkiezing voor de eerste drie vijf kilometers in de World Cup.