HEERENVEEN - Bij de start van het nieuwe schaatsseizoen heeft de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijdersbond (KNSB) de ambitie voor de komende jaren uitgesproken.

Opmerkelijk genoeg zit daar de Olympische Zomerspelen van 2020 bij.

"Wij willen heel graag het inline skaten als olympische sport zien", verklaarde de directeur sportief Arie Koops vrijdagmiddag in Thialf. "De KNSB zal daarin zijn verantwoordelijkheid nemen."

Opvallend is dat de KNSB de ambitie heeft om in de toekomst niet enkel het accent te leggen op de langebaan. Naast het inline skaten wordt ook het shorttracken steeds meer van belang voor de bond.

"We behoren nu structureel tot de wereldtop en dat is een goede afspiegeling van waar we naartoe willen", aldus Koops. "In Vancouver hadden we graag een medaille gehaald met het shorttrack. Dat is helaas niet gelukt. In Sotsji móeten we echter een medaille halen."

Selectie

Van oudsher zijn de hete hangijzers vanuit de KNSB de selectie van rijders voor wereldbekers en kampioenschappen en het project rondom de ploegenachtervolging.

Het komende seizoen wil de bond de selectieprocedure zoveel mogelijk in lijn houden met het selectieproces in een olympisch jaar. "Ondanks dat het geen olympisch jaar is, kunnen we wel proberen om zo dicht mogelijk bij die structuur in de buurt te komen", aldus Koops.

"Op die manier is het voor iedereen duidelijk en leren coaches en schaatsers in een olympische cyclus te werken."

Daardoor zijn er dit seizoen twee kwalificatiemomenten: tijdens de NK afstanden van komend weekeinde en de schaatsweek, waarin ook het NK sprint plaatsvindt, eind december.

Ploegenachtervolging

De ploegenachtervolging blijft de laatste jaren een discussiepunt bij het langebaanschaatsen. Na de aanstelling en het snelle vertrek van wielerman Theo de Rooij besloten de drie coaches van de grootste commerciële ploegen uit de projectgroep 'Team Holland' te stappen.

De bond is inmiddels in overleg met de voormalige topcoach in het volleybal Joop Alberda om de positie van De Rooij in te vullen en het project weer uit het slop te trekken.

"We wisselen op dit moment standpunten en visies uit en kijken of we tot elkaar kunnen komen", lichtte Koops toe. "Er is op dat gebied echter geen nieuws. Onze ambitie blijft in ieder geval hetzelfde: goud in Sotsji."

Lees alles over de NK afstanden op NUsport