SINGAPORE - Vijfvoudig olympisch kampioen Ian Thorpe is vrijdag bij zijn rentree als zevende geëindigd op de 100 meter wisselslag.

Bij de wereldbekerwedstrijd in Singapore zwom de Australische zwemmer zijn eerste wedstrijden sinds 2006. Hij maakte eerder op vrijdag al zijn opwachting in de series.

Thorpe beëindigde 5 jaar geleden zijn loopbaan. In februari kondigde de oude rivaal van Pieter van den Hoogenband zijn terugkeer aan.

De Australiër was na afloop vooral opgelucht en blij. ''Er zullen vast nog een hoop dingen zijn die beter kunnen. Maar ik ben vooral blij dat ik hier weer heb kunnen zwemmen. Ik was ontzettend nerveus. Ik kan me ook nauwelijks iets van de race herinneren."

"Ik weet dat ik ben gestart en dat ik de m.uur heb aangeraakt. Toen ik de tijd zag, wist ik ook niet of dit nu goed was of slecht. Ik ben blij dat dit erop zit'', zei de Australiër na zijn optreden in de series. In de finale liet hij een tijd van 56,33 noteren. De Zuid-Afrikaanse winnaar Chad Le Clos was liefst 3,27 seconden sneller."

Plezier

Thorpe beëindigde zijn loopbaan in 2006. Na talrijke successen verloor de toenmalige rivaal van Pieter van den Hoogenband het plezier het zwemmen door alle druk, aandacht en toenemende aantijgingen van dopinggebruik.

Dit jaar kondigde de succesvolste Australische olympiër zijn rentree aan. In Zwitserland ging hij aan de slag met coach Gennadi Touretski. Met zijn optreden in Singapore liet hij zien dat hij nog wel het nodige werk te verrichten heeft. Hij was zelf vooral realistisch.

Tevreden

''De mensen willen graag zien dat ik meteen weer snel ben. Natuurlijk wil ik dat ook. Ik heb zelf ook geen zin om te wachten. Maar ik heb niet veel andere keus. Ik heb al zo lang niet gezwommen."

"Als ik zie waar ik nu sta ten opzichte van een jaar geleden, dan ben ik meer dan tevreden. Ik heb een finale gehaald en heb redelijk tegenstand kunnen bieden. Ik hoef me niet te schamen. Ik ben hier blij mee en ik heb genoten. Hopelijk kan ik de komende tijd het nodige verbeteren.''

Spelen

Het doel is om de Olympische Spelen in Londen te halen. ''Makkelijk wordt het niet, maar ik ga ervoor.'' Thorpe maakt in Singapore nog zijn opwachting op de 100 meter vlinderslag en doet mee aan de wedstrijden in Peking en Tokio.

Naast Thorpe maakte ook zijn landgenote Libby Trickett haar rentree. Ze werd zesde op de 50 vrij (25,16) en achtste op de 100 vlinder (59,30). ''Ik heb de afgelopen tijd veel progressie gemaakt. Ik word steeds sterker. Ik denk dat ik op tijd klaar zal zijn voor de olympische kwalficatiewedstrijden in maart.