HELSINKI - Amsterdam organiseert in 2016 de Europese atletiekkampioenschappen. Dat is vrijdag door de koepelorganisatie European Athletics in Helsinki bepaald.

De Nederlandse hoofdstad kreeg in een stemming de voorkeur boven de Turkse metropool Istanbul en het Kroatische Split. Amsterdam kreeg in de eerste ronde al een meerderheid van de stemmen.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Nederland de EK atletiek in de buitenlucht binnenhaalt.

Eerder vonden wel de Europese indoorkampioenschappen in Nederland plaats. Dat gebeurde in 1973 (Rotterdam) en 1989 (Den Haag).

Olympisch stadion

De EK atletiek in 2016 worden in het Olympisch Stadion afgewerkt. Volgend jaar zijn de EK atletiek in Helsinki, twee jaar later in Zürich.

In eerste instantie richtte Amsterdam zich op de organisatie van de EK atletiek in 2014. Tijdens de wereldkampioenschappen in Berlijn (2009) werd echter duidelijk dat de betrokken partijen zich, ook gezien de olympische aspiraties van Nederland voor 2028, beter op 2016 konden richten. Ook vormt Amsterdam in 2014 al het decor van de wereldkampioenschappen roeien.

Breedtesport

Aan het evenement, dat 5 dagen in beslag neemt, zullen zo'n 1500 atleten deelnemen. De begroting van de EK bedraagt zo'n 19 miljoen euro. Er komt een professionele projectorganisatie die de plannen verder gaat uitwerken.

Amsterdam koppelde in het bid top- aan breedtesport. De boodschap die de Nederlandse delegatie in Helsinki uitdroeg was 'Athletics like never before' oftewel 'Atletiek als nooit tevoren'.

Opgetogen

De Nederlandse delegatie in Helsinki heeft vrijdag opgetogen gereageerd op het binnenhalen van het EK.

''We wisten dat onze kansen goed lagen, maar hoe uiteindelijk wordt gestemd weet je nooit'', zag vice-voorzitter John Bos van de Atletiekunie het goede voorgevoel gehonoreerd. ''Ik denk dat we een goede boodschap hebben waar de atletieksport in Europa wat mee kan.''

''We hebben veel nationale en internationale experts ingeschakeld en zijn duidelijk zichtbaar geweest tijdens belangrijke momenten. Dat heeft zich blijkbaar uitbetaald. We hadden geen idee hoe de lobby van de andere kandidaten was. We hebben ze dan ook geen moment onderschat'', legde Bos verder uit.

Impuls

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg toonde zich ook verguld met de uitkomst. ''Fantastisch dat we dit evenement hebben binnengehaald."

"Dit betekent een belangrijke impuls voor top-en breedtesport in Amsterdam. Hiermee hebben we met het WK roeien in 2014 een tweetal mooie en grote topsportevenementen in de stad.''