RIJSWIJK - Ajax wacht het komende weekeinde waarschijnlijk de zwaarste klus van de titelkandidaten. Het elftal van trainer Frank de Boer speelt uit bij FC Utrecht.

PSV, dat vorige week gelijkspeelde bij FC Twente, ontvangt Heracles Almelo. FC Twente krijgt De Graafschap op bezoek. AZ speelt eveneens thuis. De koploper ontvangt ADO Den Haag.

FC Utrecht won acht van de laatste twaalf thuisduels van Ajax. De Amsterdammers wonnen de andere vier duels. Het laatste gelijkspel dateert van september 1998. In de vorige competitie haalde FC Utrecht uit, 3-0. Frank de Boer was destijds nog niet zo gek lang hoofdtrainer bij Ajax.

AZ

AZ mag zich tegen ADO met een gerust hart de favoriet noemen. Van de laatste zes thuisduels tegen de Hagenaars wonnen de Alkmaarders er vijf. Eenmaal was er remise. AZ is inmiddels ongeslagen in zijn laatste negen wedstrijden in de eredivisie.

Dat is de langste reeks sinds de zestien duels tussen februari en augustus 2010.

Het elftal van trainer Gertjan Verbeek blijft in elk geval koploper. Het verschil met de achtervolgers PSV en FC Twente is zes punten. Dan komt Vitesse, op zeven.

Van de voorgaande achttien ontmoetingen in Enschede tegen De Graafschap verloor FC Twente er niet een. Wel was er vier keer een gelijkspel. De doelcijfers in die reeks zijn 46-3.

De laatste Achterhoeker die scoorde bij FC Twente was Rody Turpijn in september 2000. FC Twente heeft inmiddels 39 eredivisieduels op rij gescoord. Daarmee is de club nog twee duels verwijderd van het record van Ajax.

PSV

De ontmoeting PSV - Heracles Almelo vindt in de eredivisie voor de elfde keer plaats. De thuisclub won negen keer, de bezoekers eenmaal. Dat Almelose succes was in 1964, 0-1 door een treffer van Gerrit Pesman.

Verder speelt VVV-Venlo in Limburg tegen Excelsior, ontvangt NAC Breda het hoog geklasseerde Vitesse, gaat FC Groningen na de ruime zege op Feyenoord op bezoek bij RKC in Waalwijk, staat Roda JC - SC Heerenveen op het programma en gaat Feyenoord in De Kuip tegen NEC op jacht naar herstel.

Lees alles over de eredivisie op NUsport