AMSTERDAM - De nood bij het door blessures geplaagde Ajax is zo hoog dat de ene na de andere jeugdspeler noodgedwongen wordt opgenomen in de selectie van Ronald Koeman. Zondag tegen NEC kreeg jeugdspeler Daniël de Ridder een kans als rechtsbuiten. De -jarige aanvaller greep die kans, speelde onbevangen en was een lichtpuntje in het gehavende elftal, dat slechts met de grootst mogelijke moeite van de Nijmegenaren won, 1-0.

De lijst geblesseerde en door interlandverplichtingen afwezige spelers lijkt bij Ajax met de week te groeien. Tegen NEC miste Koeman maar liefst tien spelers, waarvan er normaal gesproken zes - Lobont, Maxwell, Trabelsi, Pienaar, Ibrahimovic en Grygera - in het basisteam staan. Tegen NEC nam de trainer opnieuw een 17-jarige jeugdspeler, Ryan Babel, op in zijn selectie en liet hij na rust Tom De Mul, ook al 17, debuteren, simpel omdat de Zaankanter niet meer smaken voor handen heeft.

Koeman

Koeman erkende dat het spel van Ajax tegen NEC niet groots was. "Maar we hebben genoeg redenen waar we dat aan kunnen wijten. We moeten noodgedwongen jonge jongens brengen. En we doen dat vervolgens ook. Maar het is voor Ajax nu een kwestie van de komende twee weken goed doorkomen. Tot nu toe hebben we met overwinningen op Roda JC en NEC het beste eruit gehaald. En dan is het mooi dat een jongen als De Ridder terecht tot man van de wedstrijd wordt verkozen."

De Ridder

De hoofdrolspeler reageerde zelf uiterst koel op alle aandacht. "We moeten de realiteit niet uit het oog verliezen. De volgende wedstrijd is nu weer belangrijk." Toch sprak hij ook van een droom die uitkwam: "Mijn week kan niet meer stuk. Het is natuurlijk fantastisch dat je bij je debuut in de Arena tot man-of-the-match wordt uitgeroepen. Want het is een grote stap om van het tweede door te stromen naar de A-selectie. Ineens zijn alle ogen op je gericht."

Ondanks die toegenomen druk speelde de rechterspits onbevangen. "Ik was voor de wedstrijd heel nerveus, maar tijdens de wedstrijd moet je genieten van het spel - want daar ben ik goed in. En natuurlijk was het voetbal van Ajax niet goed, maar ik vind dat we door die blessuregolf wel een geldig excuus hebben", aldus De Ridder, die zich pas sinds een jaar volledig op voetbal richt. Daarvoor maakte hij eerst zijn gymnasium af.

Koorts

Naast de lange lijst aan geblesseerde spelers was ook het meespelen van Van der Vaart twijfelachtig. De international kampte de laatste dagen met griep en lag twee dagen met koorts op bed. "Maar hij meldde zich vanochtend en wilde in het belang van het team spelen", vertelde Koeman. "Normaal had hij niet meegedaan, maar gezien alle problemen die we hebben, kon ik hem goed gebruiken."

Het betekende dat Van der Vaart als diepste spits werd gebruikt. "Fysiek kon hij een rol op het middenveld niet aan. Nu kon hij op zijn kansjes wachten en in dienst van het elftal spelen", aldus Koeman. Sonck verhuisde daardoor naar een positie achter Van der Vaart. De Belg speelde een ongelukkig duel, leed veel balverlies en leek geen moment in de wedstrijd te zitten. Toch maakte uitgerekend hij het enige doelpunt.

Sonck

Daarop trok hij zijn shirt uit en vierde hij zijn goal uitbundig. Na afloop gaf hij het team de credits. "Het is niet belangrijk wie de doelpunten maakt. Natuurlijk is het voor mezelf mooi, maar in deze fase zijn de drie punten voor het team belangrijker. Ik speelde zelf niet schitterend, het kan echt veel beter." Of zoals Koeman het verwoordde: "Vooral voor rust was het niet best. Maar uiteindelijk maakt hij 'm wel. En daar gaat het om."