ENSCHEDE - Door een late treffer van Leroy Fer tegen Odense (3-2) heeft FC Twente donderdag de volgende fase van de Europa League bereikt.

Na vier duels in de groepsfase, met drie zeges, is het elftal van trainer Co Adriaanse al zeker van de noodzakelijke plek bij de eerste twee. Fer ontwikkelt zich tot Supersub. Tegen PSV maakte de oud-Feyenoorder afgelopen zaterdag als invaller ook al de gelijkmaker (2-2).

Na ruim tien minuten kwam Odense verrassend op voorsprong. Douglas, een dag nadat hij officieel Nederlander werd niet helemaal zichzelf, verspeelde de bal knullig en geheel onnodig aan Djiby Fall. De nummer 99 van de Denen kon vervolgens vrij doorlopen naar het doel van Nikolai Michailov, 0-1.

Nog voor rust draaide Denny Landzaat bijna in zijn eentje de zaken om. Eerst kopte de middenvelder na een voorzet van Ola John en via een Deense verdediger de 1-1 binnen. Amper een minuut later knalde hij de bal ook nog eens op prachtige wijze achter keeper Stefan Wessels, 2-1.

Balans

Landzaat was, vergeleken met de topper van afgelopen zaterdag tegen PSV (2-2), teruggekeerd in het elftal. Hij speelde voor Marc Janko, de Oostenrijkse spits die geblesseerd aan de kant bleef. Luuk de Jong schoof door naar de positie van spits. Het elftal, waarin ook aanvoerder Peter Wisgerhof terug was, kreeg daardoor ogenschijnlijk iets meer balans.

Desondanks leek FC Twente in de openingsfase Janko te missen. Ondanks een groot overwicht was er in het strafschopgebied van de tegenstander weinig daadkracht. Aanvankelijk bleef het gevaar beperkt tot enkele schoten uit de tweede lijn.

Soms was er een handig balletje met dreiging van Nacer Chadli, niet voor niets door Adriaanse naar de centrale positie op het middenveld gedirigeerd.

Matig

In het tweede deel bleef het spel van FC Twente echter aan de matige kant. In de 54e minuut kon Michailov maar net redden bij een schot van Chris Sörensen. De waarschuwing was niet aan de thuisclub besteed.

Even later kon Fall met een bekeken kopbal zijn tweede treffer van de avond maken. Fer gaf FC Twente vervolgens alsnog het beslissende zetje om nu al de Europese winter door te komen.