WENEN - Met een comfortabele 2-0-voorsprong bij rust dacht AZ donderdag de eerste Europese uitzege in ruim vier jaar binnen te hebben.

De Alkmaarders hadden echter geen rekening gehouden met de veerkracht van Austria Wien. De Oostenrijkers kwamen na de pauze in een tijdsbestek van 3 minuten terug tot 2-2. AZ blijft wel tweede in groep G van de Europa League met zes punten uit vier duels, één meer dan Austria.

Na een moeizaam begin had AZ de wedstrijd lang onder controle. De bezoekers kwamen op een gunstig moment, net voor rust, op 2-0 en de overwinning leek in de maak.

Na bijna een uur spelen zette Austria echter even flink aan en het leidde meteen tot twee doelpunten. De thuisploeg wilde meer, maar AZ was net op tijd bij de les om een nederlaag te voorkomen.

Holman

AZ kwam in de negentiende minuut gelukkig op voorsprong. De van een blessure teruggekeerde Brett Holman verdiende een strafschop omdat Georg Margreitter zijn pass met de hand beroerde.

Rasmus Elm maakte geen fout vanaf elf meter.De Zweed vertolkte aan het einde van de eerste helft ook een hoofdrol bij de tweede treffer van AZ. De aanvoerder legde een corner op het hoofd van landgenoot Pontus Wernbloom, die raak kopte.

Barazite

Bij afwezigheid van de geschorste Niklas Moisander stond de defensie een uur lang goed. De Nederlander Nacer Barazite, spits van Austria, moest het doen met halve kansjes. Doelman Esteban van AZ kwam nauwelijks in de problemen.

Door een 'toevalstreffer' kwamen de Oostenrijkers na rust terug in de wedstrijd. Manuel Ortlechner benutte in de 59e minuut de rebound nadat invaller Roland Linz op Esteban was gestuit.

Geloof

Het publiek in de Austria Arena geloofde er plotseling weer in. De nummer twee van de Oostenrijkse Bundesliga ging massaal naar voren en Barazite was drie minuten later al trefzeker. Zo werd dezelfde eindstand bereikt als in het eerste onderlinge duel, twee weken geleden in Alkmaar.

AZ drong in de slotfase nog wel aan, maar een goede kans bleek niet aan Jozy Altidore besteed. De ploeg moet nu in de twee resterende wedstrijden, uit tegen Malmö en thuis tegen Metalist Charkov, zien te overwinteren in Europa.