EINDHOVEN - Het kostte aanzienlijk meer moeite dan verwacht, maar PSV heeft zich donderdag dan toch verzekerd van Europese overwintering.

Met dank aan Kevin Strootman, die de ploeg van trainer Fred Rutten kort voor tijd naast Hapoel Tel Aviv schoot: 3-3. Dat was genoeg om na vier wedstrijden al zeker te zijn van een plek bij de eerste twee in groep C van de Europa League.

De Eindhovenaren maakte het zichzelf wel onnodig moeilijk. De mannen van Rutten lieten niet alleen zelf veel kansen liggen, maar gaven de doelpunten achterin ook wel heel gemakkelijk weg. De twee nieuwkomers in de basis, Jetro Willems en Timothy Derijck, speelden daarin een negatieve hoofdrol.

Willems, de zeventienjarige linksback die door blessures van Erik Pieters en Abel Tamata noodgedwongen nu al aan de bak moet, liet vroeg in de wedstrijd Omer Damari binnendoor komen.

De aanvaller rondde de steekbal van Toto Tamuz vervolgens koelbloedig af (0-1). Het antwoord van PSV volgde snel. Georginio Wijnaldum bracht de thuisclub op aangeven van Zakaria Labyad weer langszij.

Tamuz

De Israëlische bekerwinnaar nam in de 33e minuut opnieuw de leiding nadat PSV een handvol mogelijkheden had laten liggen. Derijck, die mocht beginnen omdat Wilfred Bouma niet helemaal fit was, liet zich verrassen door Damari en zag vervolgens dat Tamuz ongehinderd de 1-2 kon aantekenen.

De fysiek sterke spits van Hapoel Tel Aviv maakte er kort na rust zelfs 1-3 van nadat Andreas Isaksson de bal met hulp van de lat nog uit zijn doel had weten te houden.

Kansen

In het laatste half uur bleef PSV grossieren in het missen van de mooiste kansen. De uitblinkende doelman Edel Apoula werd na een uur weliswaar gepasseerd door Ola Toivonen, maar ook met tien man - na rood voor Roei Gordana in de 72 minuut) - hield Hapoel daarna lang stand.

Tot Strootman vlak voor tijd ruimte kreeg om aan te leggen en alle frustraties over zijn rode kaart zaterdag tegen FC Twente in zijn schot legde: 3-3. Een gelijkspel bleek genoeg om te overwinteren, omdat Legia Warschau in de andere groepswedstrijd won van Rapid Boekarest.