SHAOXING - Voor de negende keer op rij gaat de finale van het WK korfbal tussen Nederland - België. Oranje versloeg donderdag in de halve finale Taiwan met 27-17.

België was met 27-14 te sterk voor de selectie van Catalonië. De eindstrijd in het Chinese Shaoxing is zaterdagochtend (Nederlandse tijd).

Van de acht voorgaande WK-finales won Nederland er zeven. Alleen in 1991 waren de Belgen te sterk voor Oranje. Het eerste WK werd in 1978 gespeeld. Destijds won Nederland overigens pas na verlenging.

Niveauverschil

Nederland sloeg donderdag vrij snel een gat met de Taiwanezen. De ploeg van Jan Sjouke van den Bos kwam met 5-2 en 6-3 voor.

Toch bood Taiwan, dat gezien wordt als een van de weinige landen die het niveauverschil de laatste jaren aanzienlijk heeft teruggebracht, meer tegenstand dan de cijfers lieten zien. Halverwege was het verschil slechts vijf treffers: 11-6.

Van den Bos kon in de tweede helft aardig wat wisselen om zodoende zijn eerste keus wat rust te geven. Mick Snel was tegen Taiwan topscorer met zes treffers.