AMSTERDAM - Ajax heeft zich woensdagavond in de Arena met een zege op Dinamo Zagreb (4-0) verzekerd van Europese overwintering.

De formatie uit Amsterdam bepaalt nu in de laatste twee speelronden van de groepsfase van de Champions League of het na de winterstop nog in het miljoenenbal of in de Europa League uitkomt.

Met de tweede zege op Dinamo Zagreb verstevigde Ajax de tweede positie van groep D, die aan het einde van de rit een ticket voor de achtste finales van de Champions League oplevert.

Daardoor begint de kampioen van Nederland op 22 november met een voorsprong van drie punten aan de uitwedstrijd tegen Olympique Lyon, de huidige nummer drie van de poule. Ajax overwintert voor het eerst in zes jaar tussen de Europese elite als het de topclub uit Frankrijk verslaat of het een gelijkspel met doelpunten afdwingt.

Anders valt de beslissing in de laatste speelronde als het al voor de achtste finales gekwalificeerde Real Madrid in de Arena op bezoek komt.

Veel sterker

Ajax was opnieuw veel sterker dan Dinamo Zagreb, dat nog veel ruimer had kunnen verliezen. Leuk voor Gregory van der Wiel was dat hij zijn rentree in de basisformatie na twintig minuten met de openingstreffer mocht vieren.

De rechtsback, tijdens zijn vorige optreden in de Arena tegen Feyenoord nog snoeihard uitgefloten, schoot na een subtiel hakballetje van Christian Eriksen fraai raak (1-0).

Na goed werk van Eyong Enoh stelde Siem de Jong kort daarna met een slimme steekpass Miralem Sulejmani in staat om voor 2-0 te zorgen.

Veilige stand

Alsof dat nog niet genoeg was, leverde Eriksen na 65 minuten de assist voor de derde treffer, van De Jong.

Met die veilige tussenstand kon trainer Frank de Boer het zich permitteren zijn buitenspelers Sulejmani en Derk Boerrigter een beetje rust te gunnen in de aanloop naar de beladen uitwedstrijd van zondag bij FC Utrecht.

De coach gaf vervolgens ook Eriksen een verdiende publiekswissel. Nicolas Lodeiro, de vervanger van Eriksen, zorgde in de slotminuut nog voor 4-0.