AMSTERDAM - Vacansoleil is nog niet zeker van een langer verblijf in de WorldTour. Dat maakte de UCI woensdag bekend.

De formatie van Tourheld Johnny Hoogerland zal zich met nog een aantal andere teams moeten melden bij de licentiecommissie van de wielerunie.

Slechts acht teams zijn nu al zeker van een WorldTour-status: Rabobank, Astana, BMC, Garmin-Cervélo, Lampre, Liquigas, Movistar en Sky.

Behalve Vacansoleil zitten onder meer RadioShack-Nissan (de fusieploeg met de gebroeders Schleck), het Saxo Bank van Alberto Contador en de nieuwe formatie GreenEdge in de wachtkamer.

Vacansoleil zal enkele details uit de financiële paragaaf van het ‘bidbook’ moeten toelichten. De equipe voldeed aan de ethische, sportieve en administratieve eisen van de UCI.

Project 1t4i

Project 1t4i, voorheen Skil-Shimano, zal uitkomen in de ProContinentalTour en is voor deelname aan belangrijke wedstrijden afhankelijk van wildcards.

Iwan Spekenbrink, manager van Project 1t4i, legt zich er bij neer. ''Het is een rare situatie, maar we gaan het niet aanvechten. We vertrouwen erop dat de regels worden aangepast en gaan ervan uit dat we volgend jaar voldoende mooie koersen zullen rijden.''

Begin volgend jaar zal de Nederlandse ploeg de nieuwe sponsor bekendmaken.

Geox

Opvallend is dat Geox ook nog formeel kans maakt op een WorldTour-licentie. De sponsor besloot eind vorige maand namelijk uit de wielersport te stappen en de zoektocht naar een opvolger is tot op heden vruchteloos gebleken.

''Op het moment dat we de twintig teams die op sportieve gronden voor een WorldTour-licentie in aanmerking kwamen publiceerden, was nog niet officieel bekend dat de sponsor zou stoppen. Het is ongelukkig en we gaan in ieder geval kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen'', zei Javier Barrio, manager van de WorldTour woensdag.

Startrecht

Om in aanmerking te komen voor een WorldTour-licentie moesten teams in sportief, ethisch, financieel en administratief opzicht hun zaakjes op orde hebben.

‘Lidmaatschap’ van de World Tour garandeert deelname aan alle belangrijke koersen, waaronder de grote rondes en de klassiekers.

De UCI zal niet voor 20 november de beslissing van de licentiecommissie communiceren. De definitieve samenstelling van de WorldTour zal op 10 december, na alle beroepsprocedures, zijn afgerond.