AMSTERDAM - Een seizoenshelft lang kon bankspeler Danko Lazovic niet duidelijk maken waarom Feyenoord de transfersom van ruim 6 miljoen euro niet aan een paar goede verdedigers had besteed. Na enkele goede invalbeurten tijdens een verregend trainingskamp in Turkije bewees de Serviër zondag tijdens de hervatting van de competitie opnieuw zijn waarde. Met twee treffers binnen drie minuten loodste hij zijn ploeg alsnog langs FC Utrecht: -2.

Tot grote opluchting van het na de snelle achterstand (0-2) luidkeels morrende thuispubliek voorkwam Lazovic dat Feyenoord naar een gedeelde vijfde plaats op de ranglijst afzakte. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Temmink spoedde de zichtbaar geëmotioneerde spits zich snel naar de kleedkamer, alwaar hij dankbaar de complimenten van zijn ploeggenoten in ontvangst nam.

Rood

De op internationaal niveau acterende arbiter arriveerde minder snel in de catacomben. Temmink moest de woedende spelers van FC Utrecht uitleggen waarom hij in een buiteling van de zojuist ingevallen Lazovic een strafschop zag en verdediger Touzani de rode kaart voorschotelde.

Strafschop

Doelman Ponk stopte de door Kuijt genomen strafschop maar had geen antwoord op de inzet van de attent reagerende Lazovic (2-2). De aanvaller zorgde drie minuten later voor de op de basis van het vertoonde spel in de tweede helft verdiende winnende treffer. "Ja, op basis van de tweede helft is deze uitslag verdiend", kwamen oefenmeesters Van Marwijk en Booy tot dezelfde conclusie. "Maar het blijft onverklaarbaar waarom we weer zo slecht begonnen", verklaarde de trainer van Feyenoord.

Geblesseerden

Zonder de geblesseerde Ono, Lurling, Leonardo, De Nooijer en Snoijl bleken de Rotterdammers in het eerste half uur wederom kwetsbaar in de achterste linie. Tanghe en Leitoe zorgden binnen 26 minuten voor de ruime voorsprong. De meegereisde aanhang bejubelde de treffers niet. Uit piëteit met een overleden supporter lieten de in het zwart geklede fans van FC Utrecht zich alleen de laatste tien minuten van het duel horen.

Uitgerekend in die periode legde Feyenoord de basis voor de uiteindelijke overwinning. Nog voor rust zorgde Buffel voor de aansluitingstreffer. FC Utrecht was na de hervatting geen schim meer van de ploeg die het Feyenoord in de eerste helft zo lastig maakte. De bezoekers leden veel te veel balverlies en bereikten aanspeelpunt Van de Haar niet meer. Met knappe reddingen voorkwam doelman Ponk dat Smolarek, Kuijt en Song de gelijkmaker konden bejubelen.

Lazovic

Hij kon echter niet voorkomen dat Lazovic de thuisploeg alsnog naar een zwaarbevochten zege dirigeerde. De spits moest tot de 75 minuut wachten totdat hij de in afwachting van een mogelijke transfer naar Arsenal onzichtbare Van Persie mocht aflossen.

Koud vier minuten in het veld versierde Lazovic met een fraaie buiteling een strafschop. Kuijt stuitte vanaf elf meter nog op doelman Ponk maar de Serviër reageerde attent. Drie minuten later verloste de spits zich met de derde Rotterdamse treffer van het predikaat miskoop dat hem sinds zijn overgang naar Feyenoord steeds meer ging achtervolgen.