BASEL/VALENCIA/ECKENTAL - Roger Federer heeft in eigen land de tweede ronde van het toernooi van Basel bereikt.

De 30-jarige Zwitser won in twee sets van de Italiaan Potito Starace, de nummer 55 van de wereld. Het werd 7-6 (3), 6-4 voor de mondiale nummer vier.

In de volgende ronde treft Federer de Braziliaan Thomaz Belluci of Jarkko Nieminen uit Finland. Viervoudig winnaar Federer is regerend titelhouder.

Viktor Troicki redde het niet. De nummer acht van de plaatsingslijst verloor in drie sets van Marcos Baghdatis: 6-4, 6-7 (8), 2-6.

Gilles Simon

De als vijfde geplaatste Franse tennisser Gilles Simon is maandag reeds in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Valencia uitgeschakeld. Hij werd in drie sets verslagen door de Rus Nikolai Davidenko: 4-6 6-3 3-6. 

Davidenko is de voormalige nummer drie van de wereld, maar is inmiddels teruggezakt naar de 36e plek op de mondiale ranglijst.

De nederlaag was een fikse tegenvaller voor Simon, die zich nog hoopt te kwalificeren voor de lucratieve World Tour Finals.

De Fransman heeft alleen nog bij de Paris Masters de mogelijkheid om zich - dankzij een sterk resultaat - alsnog bij de beste acht tennissers van 2011 te plaatsen.

Igor Sijsling

Igor Sijsling is maandag al in de eerste ronde van het challengertoernooi in de Duitse plaats Eckental uitgeschakeld.

De als achtste geplaatste Nederlandse tennisser verloor in twee tiebreaks van de Duitse qualifier Kevin Krawietz: 7-6 (7) 7-6 (5).

Sijsling kreeg in de gehele wedstrijd drie breekkansen en benutte die ook alle drie. Zijn Duitse opponent kreeg er zeven en wist driemaal toe te slaan.

Daardoor moesten beide sets in de tiebreak worden beslist. Daarin toonde Krawietz zich tweemaal net iets beter.