HEERENVEEN - Joop Alberda is de belangrijkste kandidaat om bij de KNSB teammanager te worden van het begeleidingsteam van de nationale achtervolgingsploegen.

Dat zei Arie Koops, directeur topsport van de schaatsbond, zondag. ''We voeren gesprekken met Joop en hopen er binnen twee tot vier weken uit te komen'', aldus Koops.

Alberda moet de rol overnemen van voormalig wielerbaas Theo de Rooij, die in september na twee maanden alweer vertrok bij de KNSB.

 

Meerdere gesprekken

Koops: ''Ik heb meerdere gesprekken gevoerd met Alberda. Ik denk dat we qua visie wel op één lijn liggen.''

Alberda is voormalig technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF en volleybalcoach van het Nederlandse mannenteam dat in 1996 olympisch goud veroverde.

Ruim voor Sotsji

Koops maakte in samenspraak met Gerard Kemkers, Jac Orie en Jan van Veen een lijstje met namen van mogelijke kandidaten.

''Het gaat er nu om dat we ruim voor de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji een strategie bepalen en dat één iemand eindverantwoordelijk is'', zegt Koops.

Wennemars

De Rooij zou gaan samenwerken met Erben Wennemars en Jos de Koning. De oud-schaatser en VU-wetenschapper blijven ook nu in principe deel uitmaken van het begeleidingsteam.

Nederland had bij de Spelen van 2010 in Vancouver, onder leiding van toenmalig bondscoach Wopke de Vegt, weinig succes op de ploegachtervolging. De mannen pakten brons en de vrouwen eindigden naast het erepodium.