HEERENVEEN - Gretha Smit heeft zich zaterdag in Thialf geplaatst voor de wereldtitelstrijd allround voor vrouwen. De schaatster uit Rouveen won het klassement over 1500 en 3000 meter. Vooral op de langste afstand was ze met afstand (4.11,01) de beste.

Smits tegenstandsters in Heerenveen waren Marja Vis, Mireille Reitsma en Sandra 't Hart. In het fictieve klassement werd 't Hart tweede, waardoor ze voor het WK reserve is. Smit nam eerder dit seizoen al deel aan het EK, won daar de beide langste afstanden, maar kwalificeerde zich als vierde Nederlandse niet rechtstreeks voor het WK.

De Nederlandse ploeg bestaat over twee weken in Hamar verder uit Nederlands kampioene Renate Groenewold, Wieteke Cramer en Barbara de Loor. Smit is in de Noorse stad debutante op het mondiale evenement.

Voor de wereldbeker op de 3000 meter plaatsten zich in Thialf Smit, 't Hart en Van Goozen.

Tom Prinsen ook naar WK

Tom Prinsen debuteert over twee weken in Hamar bij de wereldtitelstrijd schaatsen allround. De Enschedeër kwalificeerde zich zaterdag in Thialf door in de zogenoemde skate-off het klassement over twee (1500/5000 m) afstanden te winnen.

In Heerenveen won Prinsen de 1500 meter en werd hij tweede op de meter (6.33,50). Hij troefde met name Gianni Romme af, nota bene de regerend wereldkampioen. Romme is nog wel reserve voor de wedstrijd in de Noorse stad. Eerder al plaatsten zich voor het WK Mark Tuitert, Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen.

Voor de wereldbekerwedstrijd op de 5000 meter (Inzell) kwalificeerden zich zaterdag Prinsen en Romme. De Jong, al geplaatst voor de World Cup, won de afstand in Thialf (6.32,63).