ALMELO – AZ is er in geslaagd om afstand te nemen van PSV en FC Twente. Op bezoek bij Heracles Almelo besliste Adam Maher een minuut voor tijd met een knappe solo het duel: 1-0.

Op het kunstgras stonden met Heracles Almelo en AZ twee goed voetballende ploegen tegenover elkaar. Het spektakel bleef uit. Tot de 89e minuut. Adam Maher besliste de wedstrijd met een prachtig doelpunt.

Positiespel AZ

AZ slaagde er wel in om het gevreesde positiespel van Heracles te ontregelen. De lijstaanvoerder in de eredivisie was met de van een blessure teruggekeerde Rasmus Elm als regisseur de betere ploeg. Voorin ontbrak echter de finesse om het goede veldspel in (veel) doelpunten om te zetten.

Toch bleef de formatie van coach Gertjan Verbeek voor de negende keer op rij ongeslagen in de competitie. Defensief zit zijn elftal goed in elkaar.

Acht tegendoelpunten

AZ kreeg pas acht tegendoelpunten in elf wedstrijden, het minste van alle teams in de eredivisie. Ook de creatieve aanval van Heracles met smaakmakers als Samuel Armenteros en Glynor Plet kwam er niet doorheen.

AZ had doordeweeks nog moeite om het spel te maken tegen FC Dordrecht. De eerstedivisionist dwong zelfs een verlenging af in het bekertoernooi.

Gebrek aan creativiteit

Een gebrek aan creativiteit was de oorzaak volgens Verbeek. Tegen Heracles keerde zijn oogappel Elm weer terug in de ploeg en prompt waren de combinaties weer goed verzorgd.

Zeker in de slotfase deed AZ er alles aan om toch als winnaar van het veld te stappen. Maher was het meest dreigend. De pas 18-jarige aanvallende middenvelder slaagde er een paar keer niet in te scoren tot hij in de 89e minuut aan de bal kwam in het strafschopgebied.

Goud waard

Maher pingelde zich vrij tussen een paar verdedigers en schoot de bal achter doelman Remko Pasveer. Het doelpunt was goud waard voor AZ.

Heracles dacht nog even aan een punt, maar de vrije trap van Willie Overtoom werd in blessuretijd gepareerd door keeper Esteban.

Eén keer beter

De voorsprong op concurrenten PSV en FC Twente is nu zes punten. De Alkmaarders deden het alleen beter in het seizoen 1980-1981, toen de club na 11 wedstrijden al op 31 stond (omgerekend naar het 3-puntensysteem).

In de laatste tien seizoenen had een club zes keer 28 of meer punten na 11 wedstrijden en daarvan werd alleen Ajax in 2006-2007 geen kampioen.