ENSCHEDE - FC Twente is in het topduel met PSV in de slotfase met een 2-2 gelijkspel ontsnapt.

De Eindhovenaren leken het duel bij een voorsprong van 2-1 te controleren, maar kwamen door een rode kaart van Kevin Strootman in de 72e minuut alsnog in de problemen.

Leroy Fer beleefde vervolgens zijn eerste hoogtepunt bij FC Twente door de achterstand weg te werken.

Na drie maanden blessureleed startte Nacer Chadli voor de eerste keer dit seizoen in een competitieduel in de basis.

Hij speelde voor Denny Landzaat, waarmee Adriaanse het toch al offensieve elftal opnieuw een aanvallende impuls gaf.

In feite begon FC Twente met vijf aanvallers, van wie er twee (Chadli, Luuk de Jong) op het middenveld speelden.

Overmacht

PSV kreeg mogelijkheden daarvan te profiteren. Georginio Wijnaldum ontsnapte meerdere keren aan Wout Brama, die in het midden soms tegen een overmacht stond.

Dat leidde in het eerste deel tot één treffer voor de Eindhovenaren. Zakaria Labyad passeerde met een half mislukt schot doelman Nikolai Michailov, na een voorzet van Wijnaldum.

In de 45e minuut kreeg Toivonen de kans op 2-1, maar Michailov redde.

PSV's treffer viel een minuut na het openingsdoelpunt van FC Twente. Douglas scoorde na tien minuten, uit een hoekschop van Ola John.

De Braziliaan wilde koppen, maar kreeg een duw in de rug van Toivonen.

Bijna struikelend liep hij vervolgens tegen de bal aan, waardoor Andreas Isaksson in het Eindhovense doel werd verrast. Daarmee scoorde in de ploeg vol aanvallers uitgerekend een verdediger.

Initiatief

Na de hervatting trok PSV het initiatief naar zich toe. Na ruim een uur nam de club vervolgens een voorsprong. Marcelo kopte een voorzet van Dries Mertens in.

Even later was Wijnaldum tot twee keer toe dicht bij de beslissende 3-1. Verder redde Michailov goed bij een gevaarlijk schot van Labyad.

PSV leek het duel uit te kunnen spelen, maar de hoogst bedenkelijke rode kaart voor Strootman (na een overtreding op De Jong) gaf FC Twente weer moed.

De thuisclub zette aan voor een offensief. Leroy Fer, net in het veld, maakte de 2-2 na een voorzet van John. Daarna schoot Chadli nog op de paal.