Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ajax, christian eriksen

Ajax wint opnieuw van Roda JC

AMSTERDAM – Ajax heeft zaterdagavond opnieuw weten te winnen van Roda JC. Na de 2-4 zege in de KNVB-beker van afgelopen woensdag wist de equipe van Frank de Boer deze keer met 0-4 te zegevieren in Kerkrade.
Door NUsport

Het was voor de Amsterdammers de eerste zege in zes competitiewedstrijden en voor het eerst sinds veertien duels dat het geen tegengoal kreeg.

De Boer had Gregory van der Wiel, net als in de bekerwedstrijd, buiten het basiselftal gehouden. De oefenmeester van de Amsterdammers gaf de voorkeur aan een driehoofdige defensie met Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en André Ooijer.

Christian Eriksen keerde wel weer terug in de formatie en toonde na zes minuten al zijn waarde. De Deen combineerde met Theo Janssen door het hart van de verdediging van Roda en schoot vrij voor keeper Pawel Kieszek de 0-1 binnen.

Na de vroege openingstreffer nam de thuisploeg langzaam het initiatief over. Roda, dat aantrad zonder de geblesseerde Ruud Vormer, had echter de hulp van Ajax nodig om tot een kans te komen.

Janssen

Vertonghen gaf een slappe terugspeelbal op Kenneth Vermeer, die het speeltuig niet goed kon verwerken. Mads Junker schoot echter niet hard genoeg in waardoor Ooijer de bal nog voor de lijn kon wegwerken. Verdere kansen kreeg Roda niet meer.

Net als voor rust scoorde Ajax ook na de thee snel een doelpunt. Janssen werd in het centrum op het randje van buitenspel weggestuurd. De middenvelder bleef koel en maakte zijn vierde doelpunt van de competitie.

Roda moest daarna meer risico nemen en dat resulteerde na een klein uur in de 0-3. Vurnon Anita benutte de ruimte achter de defensie van de Limburgers en stelde Jody Lukoki in staat om te scoren. Het was het eerste doelpunt in de hoofdmacht van de Amsterdammers voor de buitenspeler.

Slotakkoord

Roda bleef strijden voor elke meter en kreeg na zeventig minuten een goede kans op de 1-3. Een voorzet van rechts werd niet verwerkt door Alderweireld, maar die zag tot zijn opluchting dat de bal via Sanharib Malki net naast de goal van Vermeer ging.

Invaller Lorenzo Ebecilio verzorgde het slotakkoord. De linksbuiten liet Martijn Monteyne zijn hielen zien en schoot de bal door de benen van Kieszek tegen de touwen.

Ajax klimt door de overwinning naar de vierde plek op de ranglijst met twintig punten uit elf wedstrijden. Het heeft nog een punt minder dan PSV en FC Twente, die later vanavond nog tegen elkaar in actie komen. Roda blijft veertiende met twaalf punten.


Lees meer over:

AjaxRoda JCEredivisie

Aanbevolen artikelen