ISTANBUL - Petra Kvitova en Victoria Azarenka hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van de WTA Championships in Istanbul, het afsluitende evenement voor de beste acht tennissters van 2011.

De Tsjechische Kvitova was in de halve eindstrijd in drie sets te sterk voor Samantha Stosur uit Australië: 5-7 6-3 6-3. De Wit-Russin Azarenka had een set minder nodig om zich te ontdoen van Vera Zvonareva uit Rusland: 6-2 6-3.

Kvitova won dit jaar Wimbledon en maakt voor het eerst haar opwachting bij het prestigieuze eindejaarstoernooi. Ze verloor nog geen partij in de Sinan Erdem Arena en kan zondag bij winst ruim 1,2 miljoen euro opstrijken. Als ze de officieuze wereldtitel wint, stijgt ze naar de tweede plek op de mondiale ranglijst.

Azarenka verloor vrijdag wel van de Française Marion Bartoli, maar was toen al verzekerd van een plek in de halve finale. Het deerde haar amper, want ze dicteerde de strijd tegen Zvonareva. Azarenka brak vijf keer door de service van haar opponente, die daar slechts twee breaks tegenover stelde.