AMSTERDAM – De KNSB lijkt een oplossing gevonden te hebben in het conflict met schaatscoaches Jac Orie (Control), Gerard Kemkers (TVM) en Jan van Veen (Hofmeier) over de ploegenachtervolging.

De bond heeft onlangs gesprekken gevoerd met het drietal, waarna de conclusie was dat men op zoek gaat naar een manager van 'Team Nederland'. Ook de drie trainers krijgen onder de nog te benoemen eindverantwoordelijke een belangrijke rol toebedeeld.

Vanuit de KNSB is men erg positief over de recente ontwikkelingen. "Het proces waar we nu samen met coaches, maar ook met sporters inzitten, verloopt positief en constructief", zegt directeur sport van de schaatsbond Arie Koops.

De verwachting is dat de nieuwe manager binnen twee tot vier weken benoemd kan worden. "We hebben samen met de coaches gekeken welke kwaliteiten deze persoon volgens ons moet hebben. Nu bekijken we of daarbij de juiste kandidaat gevonden kan worden", vervolgt Koops.

Alberda

Joop Alberda is een mogelijke kandidaat voor de post, al benadrukt Koops dat er met meerdere mensen gesproken wordt. "Ik heb onze visie gedeeld met Alberda. Dat gesprek is postief geweest. Nu gaan we kijken of we er in de komende weken uit kunnen komen. "

Orie, Kemkers en Van Veen kwamen begin oktober in botsing met de KNSB over het te voeren beleid omtrent de ploegenachtervolging. Om een deceptie als bij de Spelen in Vancouver moesten Theo de Rooij, Erben Wennemars en Jos de Koning de selectie van de rijders voor hun rekening gaan nemen. De coaches konden zich hier niet in vinden, waarop ze uit de projectgroep 'Team Holland' stapten.