KERKRADE - De prangende vraag van een Italiaan wilde hij niet onmiddellijk beantwoorden. Georges Leekens vond namelijk dat hij aan de vooravond van de UEFA-bekerwedstrijd Roda JC - AC Milan moest beginnen met een lyrisch betoog over de tegenstander: "We zijn verheugd tegen een wereldclub als AC Milan te mogen voetballen."

Kerkrade maakte maandag op een persconferentie alvast een buiging voor de ploeg van Carlo Ancelotti. Met veel nederigheid praatten de Limburgers over de veel gelauwerde tegenstander uit de Serie A. "Ik hoop dat Milan dinsdag een slechte wedstrijd speelt en wij een hele goede dag hebben", zei Leekens.

Alleen dan verwacht de 52-jarige Belgische trainer/coach dat zijn team een goed resultaat kan neerzetten in de achtste finale van de UEFA-beker.

Matig

Roda JC draait dit seizoen een matig seizoen. De Kerkradenaren vertoeven in de onderste regionen van de Nederlandse eredivisie en de ommekeer lijkt zich vooralsnog niet aan te dienen. Toch meent Leekens dat zijn ploeg de laatste weken steeds beter begint te spelen.

Afwerking

Roda JC faalt echter keer op keer in de afwerking. "We creëren veel kansen, bijzonder veel kansen zelfs", meent hij. "Maar in de afwerking gaat het mis. Dat moet dinsdag anders zijn. Wanneer we twee kansen krijgen, moet er minimaal één doelpunt vallen."

Roda JC, dat behalve Ivan Vicelich en Igor Tomasic ook de zieke Fedrik Berglund moet missen, wil vooral genieten van de ontmoeting met het Milanese sterrenelftal, de voormalige club van Gullit, Rijkaard en Van Basten. Leekens droomde al hardop van een 0-0, maar in zijn hart vreest hij toch de kracht van de Italiaanse tegenstander.

Leekens

In zijn actieve voetbalcarrière speelde de voormalig bondscoach van België met Club Brugge al eens tegen AC Milan. De Belgen wonnen thuis met 2-0, verloren uit met 2-1 en gingen dus door naar de volgende ronde. "Maar toen zijn we de eerste twintig minuten wel gek gespeeld", herinnerde hij zich maandag. "Wanneer AC Milan zijn sterke punten toont, komen wij in de problemen."

Leekens voelde zich toch allerminst bij voorbaat verloren. Hij besefte dat zijn spelers onbevangen kunnen spelen. Alle druk ligt bij AC Milan, de ploeg van sterren als Sjevsjenko, Rui Costa en Albertini. "President Berlusconi zal niet aanvaarden dat Roda JC zijn club zal uitschakelen", wist hij.

Waar de Italianen de ontmoeting met Roda JC zien als een klein obstakel op weg naar de finale van de UEFA-beker, beschouwen de Kerkradenaren het duel als een extraatje, een bonus. "Dit is een beloning voor iedereen, ook voor de supporters", aldus Leekens.

Nadat de Belg zijn tegenstander uitgebreid had gecomplimenteerd, zei de coach doodleuk dat hij niet verwacht dat de spelers van Roda JC dinsdag met knikkende knieën het veld zullen betreden. "We koesteren wel respect, maar hebben geen angst."