Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

GP India: Stof happen

AMSTERDAM - Zondag staat de eerste Formule 1 Grand Prix van India op het programma op het volledig nieuw aangelegde Buddh International Circuit. NUsport blikt vooruit.
Door NUsport/Joost Nederpelt

Met de toevoeging van de Indiase Grand Prix aan de kalender van de koningsklasse krijgen de coureurs voor het vierde jaar op rij een volledig nieuw circuit voor hun kiezen. Er is dan ook al veel van de vrije trainingen gebruik gemaakt om de baan goed te leren kennen.

Het Buddh International Circuit is er weinig verrassend een van de hand van de Duitse architect Hermann Tilke. Soms rijst de vraag of Bernie Ecclestone slechts één circuit-ontwerper in zijn adresboek heeft staan of gewoon de moeite niet wil nemen aan een andere naam te denken.

Een verfrissende andere aanpak kan de Formule 1 namelijk wel gebruiken. De nieuwe baan in India toont veel gelijkenissen met eerdere producties van Tilke, zoals de banen in Korea en Bahrein. Van de negentien circuits op de kalender komen er inmiddels zeven uit de koker van de Duitser.

Groot complex

Veel historie heeft het 5.137 meter lange tracé nabij Delhi vanzelfsprekend nog niet. Het ligt op een complex waar onder meer ook een cricketstadion, een golfbaan en een overdekt hockeystadion worden gebouwd. De baan moet zeer uitdagend zijn voor de coureurs, met alleen al veertien meter hoogteverschil binnen de eerste drie bochten.

Doordat de baan volledig nieuw is ligt er nog wel veel stof op en naast het asfalt, dat de coureurs behoorlijk hindert door zowel die gladheid als de zichtbeperking die het oplevert.

Met zowel de rijderstitel (Sebastian Vettel) als de constructeurstitel (Red Bull Racing) vergeven kan er moeilijk meer van spanning worden gesproken, al is de strijd om de tweede plaats nog levendig. Jenson Button, Mark Webber, Fernando Alonso en Lewis Hamilton staan binnen 26 punten van elkaar.

2012

Toch hebben de meeste teams hun vizier inmiddels gericht op 2012. Ferrari roept al maanden dat de opvolger van de 150th Italia er een wordt om rekening mee te houden. Red Bull-ontwerper Adrian Newey was niet aanwezig in Korea om aan de RB8 te werken en ook bij McLaren hoeven de coureurs niet veel ontwikkelingen meer aan de huidige auto te verwachten.

De inaugurele Indiase Grand Prix gaat over zestig ronden en start zondagochtend Nederlandse tijd om 10.30 uur (houd rekening met de wintertijd). De kwalificatie is zaterdag op hetzelfde tijdstip. De teams kunnen de regenbanden in de verpakking houden, voor het hele weekeinde wordt droog weer en rond de dertig graden voorspeld.

Aanbevolen artikelen