RIJSWIJK - De thuiswedstrijd van FC Twente tegen PSV is onmiskenbaar de topper van het weekeinde. Ook andere hoog geklasseerde elftallen in de eredivisie hebben interessante ontmoeting op het programma staan.

De kans dat FC Twente - PSV in 0-0 eindigt lijkt niet zo groot. De betreffende clubs scoren tot nu toe het meest in de eredivisie. PSV deed dat 27 keer, FC Twente staat op 26.

Ook de individuele topschutters doen mee aan deze wedstrijd. Dries Mertens (elf keer) bij PSV, Marc Janko (tien) bij FC Twente.

Sinds oktober 2005, destijds nog met Guus Hiddink als hoofdcoach, won PSV niet meer in Enschede. Vorig seizoen won FC Twente zijn thuiswedstrijd van de Brabanders met 2-0, dankzij treffers van de naar Ajax vertrokken Theo Janssen.

Daar staat tegenover dat Co Adriaanse van zijn laatste elf wedstrijden als hoofdtrainer tegen PSV er maar één won, in 2003 met AZ in Eindhoven.

AZ

Historisch gezien hoeft AZ bij Heracles geen gemakkelijke wedstrijd te verwachten. Van de laatste vijf uitwedstrijden in Almelo won de lijstaanvoerder er slechts één.

Dat was in 2009, 0-2 door doelpunten van Mounir El Hamdaoui. Heracles heeft inmiddels zijn laatste drie wedstrijden in de eredivisie gewonnen. Het record is vijf zeges op rij, stammend uit 1964.

Roda JC won slechts acht van de voorgaande 38 thuiswedstrijden tegen Ajax. De laatste twee duels in competitie tussen de clubs eindigden gelijk, 2-2.

Inmiddels heeft Ajax in de eredivisie al vijf duels niet meer gewonnen. Afgelopen woensdag was er wel een zege voor Ajax in de beker in Kerkrade bij Roda JC.

Feyenoord

Feyenoord, dat vorig weekeinde verdienstelijk gelijkspeelde bij Ajax, heeft het vaak moeilijk bij FC Groningen. De Rotterdammers verloren er vier van de laatste vijf duels.

De enige zege in die reeks is van februari 2010, 2-3. In de sensationele slotfase maakte Ron Vlaar in blessuretijd het winnende doelpunt.

Verder staan op het programma SC Heerenveen - ADO Den Haag, Excelsior - RKC Waalwijk, De Graafschap - Vitesse, en NEC - FC Utrecht. Vrijdag speelt NAC Breda al op eigen veld tegen VVV-Venlo.

Lees alles over de eredivisie op NUsport