Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Na Merckx komt Fabian

"Fabian is het grootste talent uit de hele wielersport. Okay, Eddy Merckx was natuurlijk een nog groter talent. Maar na Merckx komt Fabian, echt waar."
Door NUsport/Hendrik Meijnders

Ja, Bjarne Riis is een bewonderaar van de wielrenner Fabian Cancellara. Zozeer zelfs, dat ploegleider Riis zijn toenmalige pupil Cancellara in de lente van 2010 nog probeerde te overtuigen zich volledig te richten op winst in de Tour de France.

"Als je me zegt dat je alles zal proberen om de Ronde van Frankrijk te winnen, dan zal ik er honderd procent voor jou staan."

Dat de hoofdpersoon daar zelf op geen enkele manier trek in had (en heeft), is een even klein als belangrijk detail. Cancellara: "Ik zou op hoogtestage moeten gaan, ik zou nog minder thuis zijn en dat is het me niet waard." De acht kilo gewichtsverlies en het bijbehorende dieet (1,5 jaar lang) nog buiten beschouwing gelaten.

Ongenoegen

Daarbij, met het vertrek van Cancellara bij de ploeg van Riis scheidden vorig jaar hun wegen. Tot groot, verklaarbaar, ongenoegen van laatstgenoemde. Kijk naar de palmares van de Zwitser en je weet waarom.

De wielerjournalisten Christof Gertsch en Benjamin Steffen spraken meer dan dertig uur met alleen Cancellara, maar ook talloze uren met anderen over hem. Resultaat: een boek van twintig hoofdstukken (evenveel als het aantal etappes in de Tour), waarvan tien biografisch, terwijl de andere tien naar hem verwijzen.

Deze aanpak zorgt voor leesgemak, bijzondere inzichten, ambitieuze toekomstperspectieven (Merckx over Cancellara) en slechts af en toe voor overbodige pagina’s (cabaretier Massimo Rocchi).

Aimabel

Voor de rest en diegenen die hem niet goed kennen: Cancellara is een aimabel mens, eentje die van stijl en klasse houdt en maar moeilijk nee kan zeggen. Ooit kwam hij voor het eerst binnen bij Mapei, waar ze dachten dat ‘het dikkerdje’ de nieuwe mecanicien was.

Het was in die tijd ook dat zijn vriendin z’n wedstrijdtruien aan stukken sneed, omdat hij onverwachts werd opgeroepen voor een koers in Japan en dus wéér van huis moest, terwijl hij toch echt had gezegd dat het seizoen erop zat.

Amoureuze anekdotes die verplicht zouden moeten zijn in elke biografie. Daar, bij Mapei, zette Cancellara z’n eerste stappen om zich volledig te focussen op een koers. En zich dus niet van de wijs te laten brengen wanneer zijn vriendin, vanuit Japan, een week lang onbereikbaar was.

Technische doping

Het bracht hem, de man die Parijs-Roubaix ooit haatte (!), veel en meer. Zoals de Belgische fanclub Club Spartacus, gezeteld in Koningshooikt, achtduizend leden sterk. Maar ook de vrijwel permanente link met (technische) doping, hoewel nooit bewezen.

Ondanks alles, er zijn nog enkele doelstellingen: een gouden medaille tijdens de WK-wegkoers, het verbeteren van het werelduurrecord en winst in zowel Luik-Bastenaken-Luik als de Ronde van Lombardije. Tot die tijd leeft en rijdt Cancellara in een wereld tussen applaus en argwaan. Daar verandert dit gebonden levensverhaal niets aan.

Cijfer: 7,5

Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
ISBN-nummer: 978-90-89-31226-6
Auteurs: Christof Gertsch en Benjamin Steffen
Pagina’s: 224
Prijs: 21,50 euro

Aanbevolen artikelen