AMSTERDAM - AZ is in de derde ronde van het bekertoernooi met de schrik vrij gekomen. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek had een verlenging nodig om FC Dordrecht van zich af te schudden: 3-2.

Pontus Wernbloom, Ragnar Klavan en Adam Maher scoorden voor de bezoekers. Shayron Curiel en Santy Hulst vonden namens Dordrecht het net.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje voor de lucht voor AZ. De ploeg creëerde voor rust weliswaar niet al te veel kansen, maar had een duidelijk overwicht. Net op het moment dat Dordrecht de rust zonder tegentreffer leek te halen scoorde Wernbloom. De Zweed kopte binnen uit een voorzet van Roy Beerens.

In de tweede helft leek AZ de wedstrijd eenvoudig te beslissen via Klavan. Een vrije trap van Maher ging door de muur heen en ook doelman Nick Van der Ploeg kreeg de bal niet onder controle, waar Klavan van profiteerde. De Alkmaarders namen na de tweede treffer gas terug en kwamen daardoor toch nog in de problemen.

Vermoeid

Curiel tekende in de 71e minuut voor de aansluitingstreffer door bij de tweede paal een voorzet binnen te tikken. Twee minuten later werd het zelfs 2-2. Hulst kon ongehinderd doorlopen en passeerde doelman Esteban in de verre hoek. AZ maakte een vermoeide indruk, maar voerde in de slotfase de druk weer op.

Er moest evenwel een verlenging aan te pas komen om de koploper van de Eredivisie een ronde verder te laten bekeren. Na een pass van Niklas Moisander wist Maher zichzelf vrij te spelen en raak te schieten. AZ maakte in het vervolg geen fout meer, al moest scheidsrechter Pieter Vink nog wel ingrijpen bij een opstootje.