AMSTERDAM - Johan Cruijff is vastbesloten om als commissaris actief te blijven voor Ajax. 

Dat verklaarde de legendarische nummer veertien donderdag nogmaals voordat hij met een nieuwe commissie van de Amsterdamse club over zijn problemen met de overige vier commissarissen sprak.

''Ik ben hier nu eenmaal aan begonnen'', stelde hij voor de camera van de NOS op jeugdcomplex De Toekomst.

''Het probleem is dat we verschillend denken. Zij zien Ajax als een beursgenoteerd bedrijf. Ik zie Ajax als een voetbalclub. Ajax is als beursgenoteerd bedrijf niet erg succesvol geweest. Als voetbalclub ging het wel subliem.''

Van Basten

De vier commissarissen Steve ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids verwijten Cruijff de benoeming van Marco van Basten te hebben gefrustreerd. Zo bleek uit een brief die de NOS in handen kreeg.

"Het probleem met dit soort mensen is dat ze halve waarheden vertellen", oordeelde Cruijff over het kwartet andere toezichthouders.

"Het was ook geen brief. Het ging om vijf pagina's. Het gaat dus bijna om een boek. Neem nu maar van mij aan dat ik ze zelf naar Van Basten heb gestuurd. Alleen gebeurden er allerlei dingen toen ik een weekje in Schotland zat. Daarom wilde ik even pas op de plaats maken."

Lijnrecht

Cruijff en de vier overige commissarissen staan inmiddels zo lijnrecht tegenover elkaar dat verdere samenwerking haast onmogelijk lijkt. Het kwartet ging eerder al niet akkoord met de benoeming van Tscheu La Ling als nieuwe directeur. Hein Blocks, Hennie Henrichs, Keje Molenaar, Cees van Oevelen en Cees Vervoorn spraken donderdag met Cruijff om inzicht te krijgen of de impasse binnen de raad van commissarissen valt op te lossen.

Zij rapporteren de komende dagen aan de ledenraad, die zich vervolgens over het conflict buigt. Hoewel Cruijff alleen staat in de raad van commissarissen, heeft hij nog veel medestanders. "Ik wil voor hem opkomen", zei hoofdtrainer Frank de Boer. "We zijn een weg ingeslagen en die moeten we nu volgen."

"Het is bekend hoe ik erover denk", zei Molenaar. "Cruijff mogen we niet laten gaan."