MELBOURNE - Na de sensationele uitschakeling besefte zij het. “Ik wilde te snel te veel”, zei Venus Williams anderhalf uur nadat zij door haar 30-jarige landgenote Lisa Raymond was verslagen in de derde ronde Australian Open: 4-6 6-7 (tiebreak 5-7).

De voormalige nummer 1 van de tenniswereld en nog steeds heersend olympisch kampioene vloog eruit tegen een dubbelspelspecialiste. “Het mag ook gezegd dat Lisa Raymond een uitstekende wedstrijd speelde.”

Sensatie

Drie keer eerder had Venus Williams geen moeite met 30-jarige dubbelaarster. Alle keren won zij in twee setjes en forse cijferverschillen. In Melbourne tekende zich de eerste sensatie in het vrouwentoernooi al vroeg af. De favoriete werd gebroken in de eerste opslagbeurt en ook in haar tweede. Raymond kwam op een voorsprong van 3-0 en won de eerste set met 6-4.

Traag voetenwerk

De 23-jarige Venus Williams gaf het later ook toe, haar voetenwerk was te traag. Ze kon de uitstekende spreiding van Raymond niet belopen. Bovendien haperde haar opslagmachine meer dan alleen de twee eerste beurten. Ze sloeg zeven keer een dubbele fout. Haar 14 aces wogen daar wel tegenop, maar de 44 ongedwongen fouten door gebrek aan topsnelheid kostten haar de partij tegen een notoire zenuwenlijdster.

Dubbelspel

Lisa Raymond kon in haar lange carrière alleen een wereldtopper in het dubbelspel worden. De 30-jarige won slechts 4 toernooien in het enkelspel tegen 42 in het dubbel, omdat zij in de enkelspelen op beslissende ogenblikken ten onder ging door nervositeit. Zaterdag putte zij vertrouwen uit de mooie punten die zij maakte.

“Eindelijk heb ik weer overwinning op een topspeelster te pakken”, juichte Raymond na afloop. “In Zürich heb ik ooit eens van Martina Hingis gewonnen toen zij eerste stond in de ranking. Maar deze is veel mooier, omdat we in het grote stadion speelden en het een grandslam betrof.”

Lange afwezigheid

Venus Williams was in Melbourne terug van een lange afwezigheid uit het tenniscircuit. Sinds Wimbledon in juli 2003 speelde zij geen wedstrijden en trainde ze matig om te herstellen van blessures aan knieën, enkels en buik. “Ik had meer geduld moeten hebben in de partij, dan was ik er misschien toch doorgerold. Nu heb ik twee weken vrij voor ik in Tokio weer moet spelen. Ik denk dat ik nu maar het moois van Australië ga bekijken.”