ALKMAAR - Subtopper AZ is de tweede helft van de competitie in mineur begonnen. De nummer drie van de ranglijst dacht in de thuiswedstrijd tegen degradatiekandidaat ADO Den Haag slechts aan aanvallen, maar wist nauwelijks kansen te creëren, laat staan te benutten. Verdediger Kromkamp bezorgde de bezoekers met een eigen doelpunt zelfs hun derde zege van het seizoen, 1-0.

Bij AZ maakte Denny Landzaat een ongelukkig debuut. De zesvoudige international had van de 22 spelers op het veld de meeste balcontacten, maar haalde daaruit niet altijd het optimale profijt. Kort voor tijd kreeg hij ook nog een gele kaart van scheidsrechter Wiedemeijer en miste de oud-Willem II'er een riante kans op de gelijkmaker.

Lood in de benen

De Alkmaarders bleven tijdens de winterstop als een van de weinige betaald-voetbalclubs in eigen land, maar ze leken vrijdagavond met het lood in de benen te voetballen. De zege van ADO Den Haag was niet onverdiend. Castelen raakte in de slotfase nog de lat.

ADO Den Haag presenteerde in Alkmaar twee van de drie nieuwelingen. De Spanjaard Saavedra is een robuuste, veel coachende verdediger die bovendien in de lucht aanvallend sterk is. In de eerste helft kopte hij de bal rakelings voorlangs.

Opportunisme

AZ was voor de rust de betere ploeg, maar de ploeg maakte geen frisse indruk en de beste kansen waren zelfs voor ADO Den Haag. Dat kon op basis van opportunisme goed meedoen met de subtopper, de ploeg van trainer Schoenmaker schuwde de aanval niet. Oud-Ajacied Oulida - terug in Nederland na een lange zwerftocht door Spanje, Frankrijk en Japan - werd op het Haagse middenveld echter nauwelijks in het spel betrokken.

Adriaanse bracht na de rust aanvaller Nelisse in voor verdediger Opdam. De ruimte, die de thuisploeg daarmee achterin weg gaf, werd voor Kromkamp fataal. De rechtsachter, een van de weinige overgebleven verdedigers, liet de bal na een voorzet van Van der Gun achter zijn doelman Timmer glijden.