Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Philippe Gilbert

Gilbert uitgeroepen tot beste wielrenner van 2011

AMSTERDAM - Philippe Gilbert heeft de Vélo d’Or gewonnen. De 29-jarige Belg dankt de meest prestigieuze prijs in het wielrennen vooral aan zijn fenomenale voorjaar.
Door NUsport

Gilbert eindigde in de verkiezing op 89 punten. Tourwinnaar Cadel Evans eindigde met 73 punten als tweede, terwijl Mark Cavendish met 54 punten derde werd.

In april stond er geen maat op Gilbert: in de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik toonde hij zich de sterkste. Niemand had een antwoord op zijn venijnige versnellingen in de heuvels.

De Belg, die Omega Pharma-Lotto voor BMC zal verruilen, schreef verder onder meer een Touretappe en de Clasica San Sebastian op zijn naam. Met achttien overwinningen voert hij de zegelijst van 2011 aan.

Opvolger van Cancellara

De Vélo d’Or werd vorig jaar gewonnen door Fabian Cancellara. Tussen 2007 en 2009 was de trofee een prooi voor Alberto Contador.

De prijs werd in 1992 in het leven geroepen door het tijdschrift Vélo Magazine, dat de verkiezing sindsdien jaarlijks organiseert. De Vélo d’Or werd het vaakst, vijf keer, uitgereikt aan Lance Armstrong.


Lees meer over:

Philippe Gilbert

Aanbevolen artikelen