Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Johan Cruijff

Cruijff botst opnieuw met rvc-leden Ajax

AMSTERDAM - Johan Cruijff is opnieuw in aanvaring gekomen met zijn collega’s in de raad van commissarissen (rvc) van Ajax. Volgens de NOS is er zelfs sprake van een breuk.
Door NUsport/ANP

Cruijff zou volgens het viertal Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers de benoeming van Marco van Basten tot directeur voetbalzaken hebben gefrustreerd door met aanvullende eisen te komen.

Dat blijkt uit een brief van 16 oktober, waarop de NOS beslag heeft gelegd. Het viertal vroeg Cruijff zich alsnog achter de kandidatuur van Van Basten te scharen.

“Wij vragen jou per omgaande expliciet en onvoorwaardelijk in te stemmen met het voornemen om Marco op zeer korte termijn te benoemen. (...) Het zou onacceptabel zijn als verandering van de spelregels aan het einde van de wedstrijd zou leiden tot het missen van Marco.”

Cruijff liet dit ultimatum verlopen, waarna Van Basten op 19 oktober de eer aan zichzelf hield.

Wanorde

De vier commissarissen zouden Cruijff ook verwijten dat hij te weinig bij Ajax is.

Het kwartet spreekt in de brief van een machtsvacuüm, die in de Arena en op amateurcomplex De Toekomst leidt tot wanorde.

Van Basten zag wegens 'te veel mitsen en maren' af van een nieuwe topfunctie bij Ajax. Volgens de NOS drong Cruijff bij de andere vier commissarissen aan op de vorming van een adviesraad waarin onder anderen trainer Guus Hiddink en oud-speler Tscheu La Ling zitting zouden moeten nemen.

Diezelfde Ling was eerder door Cruijff naar voren geschoven als ideale algemeen directeur. Zijn collega-commissarissen zagen zijn komst echter niet zitten, waarmee de eerste botsing een feit was.

Nieuwe commissie

Het kwartet vond zo'n extra college met Ling en Hiddink overbodig gezien de reeds aanwezige kennis.

De overkoepelende ledenraad van Ajax heeft een nieuwe commissie inmiddels de opdracht gegeven te onderzoeken of de vijf leden van de nieuwe rvc van Ajax nog op één lijn zijn te krijgen.

In het nieuwe NUsport magazine, dat nu in de winkel ligt en online bestelbaar is, staat een uitgebreide reportage over de ontwikkelingen op De Toekomst, in de directiekamer en bij het eerste elftal van Ajax.


Lees meer over:

AjaxMarco van BastenJohan Cruijff

Aanbevolen artikelen