LAUSANNE - De internationale wielrenunie UCI wil in strijd tegen bloeddoping komend seizoen de renners voor het eerst testen op 'illegale' bloedtransfusies. De bond zal hierbij gebruikmaken van een revolutionaire Australische methode.

De test moet deel gaan uitmaken van de gezondheidscontroles. De renners moeten nog wel instemmen met het voorstel van de bond, maar UCI-voorzitter Hein Verbruggen verwacht geen problemen.

Epo

De UCI heeft tot de test besloten omdat het gebruik van bloedtransfusies weer toeneemt. "Transfusies in de sport zijn al twintig, dertig jaar verboden", lichtte Lon Schattenberg van de medische commissie van de UCI toe. "Door de komst van het verboden middel epo nam het af, maar nu dit op te sporen is, grijpen de oplichters weer terug naar oude methodes. Omdat de test nog niet officieel is goedgekeurd, wordt het onderdeel van de gezondheidscontroles. Dat kan in de toekomst veranderen en dan zouden we wel straffen kunnen gaan opleggen."

Zo goed als waterdicht

Via de test kan worden aangetoond of een renner bloed van een andere renner met dezelfde bloedgroep heeft gekregen. Ook andere illegale transfusies zijn op te sporen. Verbruggen: "De test is zo goed als waterdicht. Op een van de duizend gevallen kan de test er naast zitten, dus daarom kunnen we de renners geen straf opleggen. We zullen daarom dezelfde handelwijze hanteren als bij een te hoge hematocrietwaarde."

In het strijd tegen het gebruik van epo wordt de hematocrietwaarde van de renners al getest. Bij een te hoge waarde krijgt de wielercoureur een startverbod van vijftien dagen opgelegd. De termijn en de waarden voor de bloedtransfusies moeten in overleg voor de renners nog worden vastgesteld.

Cofidis

Volgens Verbruggen staat de nieuwe test los van de recente dopingaffaire rond de wielerploeg Cofidis. De UCI zocht al lang naar een goede methode voor het opsporen van illegale bloedtransfusies. Afgelopen week zijn daarin diverse aanhoudingen verricht. De Franse politie heeft bij het onderzoek telefoongesprekken opgenomen waarin de Poolse verzorger Madejak renner Marek Rutkiewicz een bloedtransfusie voorstelt.