NEW DELHI - De Formule 1 strijkt deze week voor de eerste keer in de historie neer in India. Nabij New Delhi ligt het gloednieuwe Buddh International Circuit met maagdelijk asfalt klaar voor de Grand Prix. 

Alle Formule 1-coureurs beginnen vrijdag in de eerste vrije training aan een ontdekkingstocht. ''Ik ken het circuit alleen nog van de simulator'', zegt wereldkampioen Sebastian Vettel.

''Dat was ook de enige manier om de baan een beetje te leren kennen. Het ziet er snel en opwindend uit'', meent Vettels teamgenoot bij Red Bull, Mark Webber. ''Laten we zeggen dat we via de simulator 85 procent weten van hoe het circuit zal zijn.''

Hoogteverschil

Vettel ziet een combinatie van bochten en rechte stukken waarin de snelheid zeer zal variëren. ''Mij valt ook het hoogteverschil op. Dat geeft een extra dimensie aan het rijden."

"Ik schat in dat het een snel circuit is, misschien iets langzamer dan Monza. Ik denk dat we gemiddeld 235 kilometer per uur halen per ronde.''

Interessante bochten

Ook Jenson Button van McLaren heeft het circuit per computer ondergaan. ''Een paar lange rechte stukken gecombineerd met haarspeldbochten. Vooral de bochten in het laatste stuk van de ronde zien er interessant uit.''

De Duitser Hermann Tilke is de ontwerper van het circuit. ''Alles is in orde. Het circuit is zonder problemen goedgekeurd'', weet de man van wiens hand de meeste recent aangelegde racecircuits komen.

''Het circuit heeft alles in zich om spektakel te bieden. Het gaat op en af, er zijn inhaalmogelijkheden en vooral de lange bocht naar rechts is bijzonder. Benieuwd hoe de banden zich in die bocht gaan houden. Voor de man aan kop wordt het lastig zijn positie te verdedigen'', legt de architect uit.