HEERENVEEN - SC Heerenveen heeft zich dinsdagavond als eerste ploeg geplaatst voor de achtste finales van de KNVB-beker.

De formatie van trainer Ron Jans liet zich op eigen veld in de Friese derby tegen topklasser Harkemase Boys niet verrassen: 6-1. De doelpunten van de thuisploeg kwamen op naam van Bas Dost (2), Filip Djuricic, Ramon Zomer, Luciano Narsingh en Quenten Martinus.

Het Abe Lenstra Stadion was met ruim 26.000 toeschouwers uitverkocht. Een kaartje voor het duel tussen beide provinciegenoten, die hemelsbreed op amper twintig kilometer afstand van elkaar liggen, kostte slechts vijf euro.

Harkemase Boys werd in Heerenveen gesteund door ruim 5000 fans. Opmerkelijk, want het dorpje telt niet meer dan ongeveer 4200 inwoners.

Djuricic

Na het uit volle borst meegezongen Friese volkslied liep sc Heerenveen snel weg van Harkemase Boys, dat niet best verdedigde. Door treffers van Djuricic, Zomer en Dost leidde de eredivisieclub al na 25 minuten met 3-0.

SC Heerenveen waande zich daarna eigenlijk al winnaar, waardoor enige gemakzucht in de ploeg sloop. Dankzij Yordy van Wijk, die zich knap vrij speelde en feilloos inschoot, keerde nog voor de rust de spanning enigszins terug in het Friese onderonsje.

Rode kaart

Na het doelpunt van Narsingh in de 55e minuut (4-1) wist coach Jans dat de vereiste zege binnen was. In de 71e minuut kreeg Lesly Fellinga van de bezoekers de rode kaart voor een overtreding op een doorgebroken speler. Dost benutte de strafschop waarna hij meteen werd gewisseld voor oudgediende en 'cultheld' Gerald Sibon.

In de slotfase liet Oebele Schokker, met twee treffers in de verlenging de gevierde man in de vorige ronde tegen Willem II (4-2), nog aardige dingen zien bij Harkemase Boys. Maar het was Martinus die namens sc Heerenveen het laatste woord had: 6-1.