AMSTERDAM - De internationale wielerunie UCI heeft dinsdag een lijst naar buiten gebracht met de beste vijftien ploegen. Deze is gebaseerd op punten die de rijders hebben vergaard in de seizoenen 2010 en 2011.

De vijftien ploegen zullen automatisch deel uitmaken van de WorldTour, mits er voldaan wordt aan de overige licentie-criteria van de UCI.

Voor Nederland staan de ploegen van Rabobank en Vacansoleil in de top vijftien. De laatstgenoemde formatie van Tourheld Johnny Hoogerland valt met de renners die in 2012 tot het team behoren ruim binnen de marge.

Skil

Een belangrijke afwezige op de huidige lijst is Project 1t4i, beter bekend als het voormalige Skil-Shimano. De Nederlandse ploeg staat net niet in de top twintig (21e). De ploeg kwam daarvoor vier punten tekort. Op basis van deze klassering maakt Project 1t4i geen kans op de laatste drie plaatsen die nog beschikbaar zijn op de WorldTour-lijst.

Dit is wrang voor de ambitieuze ploeg, omdat al enige tijd bekend is dat Geox-TMC geen sponsorcontract noch een bankgarantie kan overleggen. De UCI heeft dat gegeven niet in de overweging meegenomen.

De licentieaanvraag van Project 1t4i komt wellicht nog in behandeling, anders probeert het team het alsnog in 2013. De meeste punten behaalde het team dit jaar met renners die voor langere tijd zijn vastgelegd. Project 1t4i gaat ervan uit dat het toch wel tot de grote koersen zoals de Tour de France wordt toegelaten.

Euskaltel

De enige ploeg die ten opzichte van 2011 uit de top vijftien is gevallen is de Baskische formatie Euskaltel-Euskadi. Het team zou vechten voor haar bestaan, vanwege het eindigen van de sponsorovereenkomst eind 2012.

Het nieuwe GreenEdge-team heeft onder de aangetrokken rijders genoeg punten om direct in de top vijftien te komen. Bij de Australische ploeg staan de Nederlanders Pieter Weening, Sebastian Langeveld en Jens Mouris onder contract.

De top 15 voor de World Tour 2012: Astana, BMC, Garmin-Cervélo, GreenEdge, Katoesja, Lampre-ISD, Liquigas-Cannondale, Lotto, Movistar, Omega Pharma-Quick-Step, Rabobank, RadioShack-Nissan, Saxo Bank Sungard, Sky Procycling, Vacansoleil-DCM.

16 t/m 20: AG2R La Mondiale, Geox-TMC, FDJ, Euskaltel-Euskadi, Europcar.