AMSTERDAM - Na vijf competitieduels op rij zonder zege willen Frank de Boer en zijn spelers bij Ajax snel een antwoord vinden op de vraag hoe tegenstanders het spel van de kampioen minder makkelijk kunnen ontregelen.

Want er moet nu echt iets gebeuren, beseften coach en spelers zondag na de onbesliste ontmoeting met Feyenoord (1-1).

''Op deze manier verder gaan, heeft geen zin'', zei Theo Janssen. De routinier merkte dat zijn ploeg ook tegen Feyenoord in de problemen kwam toen het positiespel al vroeg werd verstoord.

Ajax bleef de bal maar achterin rond tikken en vond zelden een vrijstaande middenvelder of aanvaller. De Amsterdammers kwamen op die manier nauwelijks tot een uitgespeelde aanval en waren eigenlijk alleen gevaarlijk met vrije trappen of hoekschoppen.

Lange bal

''We hebben het moeilijk als de tegenstander ons snel onder druk zet'', stelde Janssen. ''We willen dan verzorgd blijven spelen, maar soms overdrijven we misschien."

"Je kan ook soms een lange bal spelen en voor de tweede bal gaan knokken. Op die manier kom ik wellicht vaker aan de bal.''

''Het was hetzelfde liedje'', besefte aanvoerder Jan Vertonghen. ''We wilden met goed positiespel naar de aanval, maar zijn daar totaal niet in geslaagd. We vonden de oplossing niet, konden het middenveld niet bereiken. Vanaf het begin af aan was het weer niet goed.''

Om tafel

De Boer weet niet beter dan dat je met goed positiespel onder de druk van een tegenstander uit kan komen. Hij deed niet anders als verdediger van het succesvolle Ajax van de jaren negentig. Maar is het wel eerlijk om de huidige Ajacieden met de vroegere topspelers van trainer Louis van Gaal te vergelijken?

De Boer beloofde in de aanloop naar de duels met Roda JC (woensdag beker, zaterdag competitie) met zijn ploeg om de tafel te gaan zitten. ''Ik wil van mijn staf en spelers weten wat zij er van denken'', zei hij. ''Want dat er iets moet veranderen, lijkt me wel duidelijk. Ik ga ervan uit dat we onze slechtste wedstrijd van het seizoen nu wel hebben gespeeld.''

Karakter

De Boer legt de komende dagen niet alleen de speelwijze van zijn ploeg onder een vergrootglas. Het is hem ook opgevallen dat Ajax pas karakter toont als het op achterstand is gekomen of met tien man verder moet. ''Het is heel moeilijk om een vinger achter dit merkwaardige fenomeen te krijgen'', zei hij.

''Maar volgens mij betekent het ook dat we met elf man vaak niet in staat zijn om meer dan honderd procent te geven. Dat is een kwalijke zaak natuurlijk.''